Trærne blir liggende

TO STIKKER OPP: De store trærne som har satt seg fast i sandbankene i Lågendeltaet like sør Vingnesbrua, kan blir liggende. Ingen vil så langt ta på seg ansvaret for å fjerne dem. To av dem er synlig fra småbåter, det tredje ligger like under vannskorpa.

TO STIKKER OPP: De store trærne som har satt seg fast i sandbankene i Lågendeltaet like sør Vingnesbrua, kan blir liggende. Ingen vil så langt ta på seg ansvaret for å fjerne dem. To av dem er synlig fra småbåter, det tredje ligger like under vannskorpa. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Det er ikke er Fylkesmannen som har ansvaret for å fjerne trærne som har satt seg fast i sandbankene i Lågendeltaet, bare noen meter sør for Vingnesbrua.

DEL

Det sier seniorrådgiver Ola Hegge hos Fylkesmannen i Oppland.

GD skrev i går om trærne og antydet at de kan være til fare for småbåter som måtte befinne seg i området, hvis man er uoppmerksom. I artikkelen fraskrev både kommunen og Glommens og Laagens Brukseierforening (GLB) seg ansvaret for å rydde opp og fjerne trærne.

De tre trærne, som er kommet med flommen i juni, stikker opp av vannet omtrent midtvegs mellom Vingnes og Berget der den gamle Skibladner-brygga ligger. Men Hegge sier altså at fylkesmannen ikke har ansvar for å rydde opp etter flom. Det ligger ikke til Fylkesmannen. Hvis det dreier seg om en vassdragsteknisk vanskelig situasjon, tar normalt NVE seg av saken. Men det er det neppe snakk om her.

Trær ikke forurensning

– Bør GLB ta jobben?

– Jeg kan ikke uten videre se at de skal ha ansvar for å rydde opp virke som er kommet ned deltaet på grunn av flom. Trær er ikke å betrakte som forurensning, og det er neppe noen som har plikt til å fjerne disse tærne fra vassdraget. I ytterste fall kan de være til ulempe for ferdsel.

– Kan Lillehammer båtforening eller folk fra ro- og kajakklubben dra ut og fjerne trærne på dugnad, sånn uten videre, hvis de ønsker?

– De bør vel snakke med grunneier først. Også sandbankene i deltaet ligger på en eller annens grunn, så å fjerne trærne er en type tiltak som krever grunneiers tillatelse.

Førerens ansvar

– Men hvis det skjer en ulykke?

– Uansett blir det småbåtførers ansvar om vedkommende skulle kjøre på et tre ute i vassdrag. Men dersom trærne representerer fare, kan det være fornuftig å forebygge skade ved å fjerne dem. Dersom noen føler at trærne er et problem, kan de eventuelt ta kontakt med kommunen og grunneier, så får man ta det derfra. Oftest er slike saker ikke et offentlig ansvar, og man finner gjerne løsninger uten at noen har juridisk ansvar.

– Skal trærne bare bli liggende der de ligger, pent er det ikke?

– Mulig. Jeg vil ikke mene så mye om akkurat det, sier Ola Hegge.

Artikkeltags