Grand-Prix-vinner tatt i doping

Your Highness vant 1,5 million kroner i grand-Prix. Nå er både seier og premie tapt.

Your Highness vant 1,5 million kroner i grand-Prix. Nå er både seier og premie tapt. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Your Highness, vinnner av årets travløp Oslo Grand Prix, har avlagt positiv dopingprøve.

DEL

- Dette er veldig trist, og det kom selvfølgelig som et sjokk. Vi har ikke visst noe, og vi fikk kjennskap til dette først torsdag kveld, sier medeier Oskar Eidsaa til GD.

Eidsaa og Arnfinn Stakston, som begge opprinnelig kommer fra Ringebu, er to av ialt sju norske medeiere i hesten som har travet inn millioner av kroner. De sju nordmenene eier halvparten, og den andre halvparten eies av et svensk selskap.

På en pressekonferanse i Det Norske Travselskap ble det bekreftet  at Your Highness har avlagt positiv dopingprøve. Den mister nå seieren og eierne taper premien på 1,5 millioner kroner.

Torsdag kom det fram at tre hester har avlagt positiv dopingprøve i Norges største travløp Oslo Grand Prix: Vinneren Your Highness (halvt norskeid), tredjehesten Un Med d'Heripre og Lionel (sjetteplass, helt norskeid).

Alle tre har base i Frankrike hos Europas mest suksessrike trener, franske Fabrice Souloy.

Kobolt

Hesten skal ha fått i seg grunnstoffet kobolt, som blant annet kan brukes for å gi en EPO-effekt, en bloddopingsmetode.

Under pressekonferansen i Oslo redegjorde professor i farmakologi, Birgit Ranheim (opprinnelig  fra Lillehammer), om konksekvensene ved bruk av kobolt. Ranheim er sentral i antidopingarbeidet innen hestesporten.

Representanter fra Svensk Travsport og Det Norske Travselskap var mandag på besøk hos den franske travtreneren Fabrice Souloys går i Normandie.

Der fremla de bevis for at hestene Your Highness, UN Mec d'Heripre og norske Lionel testet positivt under Oslo Grand Prix. Hestene har stått i Souloys regi.

Først ble det meldt at alle hester under OGP hadde testet negativt, men prøvene ble nylig testet på nytt. Nedfrysing og resteting gjør antidopingarbeidet sikrere.

Souloy har ikke besvart NTBs henvendelser siden nyheten sprakk.

Til det franske fagbladet Paris Turf bekrefter han det hele. I tillegg skal også hans Timone E.K. ha vært dopet i et annet løp på Bjerke den aktuelle dagen.

Det er vanlig rutine å dopingteste flere hester i de største travløpene rundt om i Europa, også i Norge.

I løpet av de ti siste årene er vinneren (franske Jag de Bellouet) av de to største løpene (Prix d'Amerique og Elitloppet) avslørt for doping.

Millionrush

Siden Your Highness og Lionel ble flyttet til Souloy, har hestene løpt inn cirka 14 millioner kroner. Det er gjort på vel halvannet år.

Souloy har dominert europeisk travsport i stor grad i over ti år. Han er kjent for nytenkning i treningen, og hestene trenes på forskjellige måter – også svømming.

Flere norske hester er i trening hos franskmannen.

Souloy har opp gjennom årene forbedret mange hester radikalt – uten at det betyr at han har brukt ulovlige midler.

Torsdag var representanter fra norske og svenske travmyndigheter på besøk hos treneren og la fram prøveresultatene. Disse ble klare etter en retesting av nedfryste prøver.

De tre hestene fratas premiene fra Oslo-løpet – til sammen 1,9 millioner kroner. Dermed utropes Nuncio som vinner.

Blir Souloy funnet ansvarlig, får han trolig en stor bot og lang utelukkelse.

Tøft

Det er tøffe tider i norsk travsport. Om få dager kommer trolig også en domsavsigelse i saken mot Bo Westergaard. Dansken har vært en av Norges mest suksessrike trenere i flere år.

Han risikerer en stor bot og lang utelukkelse om han blir funnet skyldig i at fire stallhester hadde ulovlige stoffer i kroppen da de ble dopingtestet.

Saken har versert i halvannet år, og flere har vært meget kritiske til at den ikke er avklart for lenge siden. (©NTB)

Artikkeltags