Gå til sidens hovedinnhold

Landene som deltok i NATO-øvelsen har betalt åtte millioner kroner i erstatning

Artikkelen er over 3 år gammel

Så langt har land som deltok i NATO-øvelsen Trident Juncture, til sammen utbetalt åtte millioner kroner i skadeerstatning.

Forsvaret og NATO har registrert 192 skader på dyrket jord og 44 skader i utmark og skog siden NATO-materiell ankom landet i august og fram til 18. november, skriver Nationen.

Så langt er det utbetalt åtte millioner kroner i erstatning. Marianne Bø, major og miljøvernoffiser ved Forsvarets operative hovedkvarter, forventer at beløpet vil stige.

Les også: Han serverte 65.000 måltider til soldatene i Nato-øvelsen

– NATO har planlagt øvelsen, og landene som har øvd, skal være med å betale erstatningene. Om ett land har skader, står det i NATOs avtale at da skal landet dekke 75 prosent, mens Norge skal dekke 25 prosent, sier Bø til avisen.

Hun sier at antallet meldte skader kommer til å fortsette å øke også. Ifølge Bø var Forsvarets anbefaling at NATO-styrkene skulle unngå å skade matjord.

– Det er ødelagt mer enn vi kunne ønske. Det kom mange styrker inn, og da har de dessverre øvd også på dyrket mark, selv om vi helst hadde sett at de hadde øvd bare i utmark, sier majoren.

Les også: Militærhelikoptre bidro til å redde sivile liv i Innlandet