Hva mener du at det kan være? Si din mening i slutten av artikkelen.

Foreningen har en vitenskapelig tilnærming til slike fenomener og jobber stadig med å dokumentere og forske på hendelsene. Forskningen går sakte, men sikkert framover, ifølge leder Kjell Arne Lie fra Høvik.

Energi

- Det er en eller annen form for energi som utløser dette. En teori er at det knyttes til avdøde personer og at energier fra disse sitter igjen i veggene. En annen er at det følger høyst levende personer, gjerne jenter i pubertetsalder. Vi har hatt besøk av en veldig kjent forsker på temaet, William Roll fra USA. Han har sågar klarte å fange fenomenet på film. Det var et garnnøste som fløy gjennom lufta. I det tilfellet mente de det var jenta i huset som utløste energien, sier Lie.

LES OGSÅ: Uforklarlege ting skjer i barnehagen

- Noen råd til barnehagen?

- Det er merkelig at det kun skjer når voksne er til stede. Og så har de prøvd med lokal prest, sier du? Det finnes personer i dette landet som har spesialisert seg på slike ting. Vi hadde en i foreningen vår også, men han er død nå. Han fulgte et visst ritual, og i 80 prosent av tilfellene ble det stille.

- Religiøst ritual?

- Delvis, ja. Det var i hvert fall et kors med i bildet. Jeg vil oppfordre kommunen eller de som jobber i barnehagen til å undersøke hva som har skjedd før på tomta. Om det har stått et gammelt hus der eller om det har vært gravplass, hedenske ritualer eller lignende. Det kan forklare noe. Ellers er det veldig vanskelig å forske på slike fenomener. Det skal jo helst gjentas og etterprøves. Men det har eksistert i alle tider og i alle kulturer, så erfaringsgrunnlaget er det ingen tvil om. Spørsmålet er hvordan vi skal tolke det, sier Lie.

LES OGSÅ: Renset Sinclair for ånder

LES OGSÅ: Fikk besøk av død bestefar

- Ekkelt

På Coop-en i Lalm var hendelsene i barnehagen lørdagens «snakkis». Det opptar mange, forteller butikkmedarbeider, Bodil Tho.

- Jeg synes det skikkelig ekkelt. Når det plutselig detter ned en kaffekopp fra løste lufta rett framfor deg, da er det uvirkelig, sier hun.

- Jeg hadde blitt livredd, sier kunde Mariann Lillebråten.

- Men ingen snakker høyt om det når barn er til stede. Alle er forsiktige med det, sier butikkansatt Liv Mosebakken.

Prost i Nord-Gudbrandsdal, Paul Skuland, har har prøvd å roe «energien» i huset, men uten å lykkes. Det bedres en periode, men så er det like ille igjen. Nå spørs det om det må annen ekspertise til for å få bukt med problemet.

Ordføreren i Vågå : - Vi skal til botnen av dette

Pressetalsmann Jens Brun-Pedersen i Humanetisk Forbund sier til NRK at han er overbevist om at det som skjer i barnehagen lar seg forklare på en naturlig og vitenskaplig måte.

– Hvis historien medfører sannhet og ikke kan forklares vitenskaplig eller på annen måte så er dette en verdenssensasjon. Jeg tror nok at det finnes en forklaring på dette, sier han.

Hva tror du det er?