– Flere folk drar til fjells. Vi ser at Rondane som fjellområde ligger omtrent på samme som i fjor, mens Jotunheimen har gått veldig opp, sier kommunikasjonsrådgiver i DNT, Ingvild Lundberg Bakke, til GD.

DNT har publiserte ferske tall for sine hytter i fjellheimen. For Jotunheimen er fasiten så langt i år totalt 21.520 overnattinger, noe som er omtrent 3.000 flere enn på samme tid i fjor.

Helt fremst blant de fornøyde står Gjendesheim. Med 6.162 overnattinger i juli satte de DNT-rekord.

Les også: Dønfoss blant favorittene i campingkåring igjen

Les også: 11.000 har besøkt dette bygget i sommer

Opp, opp, opp

I GDs distrikt er det ikke bare Gjendesheim i Jotunheimen som gjennomførte en god juli. Det gjorde også Gjendebu og Glitterheim.

Tone og Knut Vole, som driver sistnevnte, mener det er flere årsaker til at tallene er så gode.

– Det er mye prat om kronekursen, og vi har svært mange svensker i år. Også det at nordmenn bruker Norge som ferieplass, blant annet med uroligheter i Europa, kan være noe. Trender, som å ta «selfies» på fjelltopper, kan være medvirkende. Ungdommene er på fjelltur. Det er inn, forteller de to til GD.

– Ustabilt vær i Rondane

I fjor hadde Glitterheim, inne og på campingplassen, 2.841 overnattinger i juli. I år er tallet 3.507.

– Den første dagen med varme i juli var det vel minst 300 personer på Glittertind, som gikk fra Glitterheim. Det har aldri hendt før. Vi får håpe at folk skal på fjellet i august også. Det ser slik ut på bestillingene, sier Vole-paret.

Hos Rondvassbu, en av tre betjente DNT-hytter i vårt distrikt i Rondane, er det ikke riktig så stor grunn til å juble som hos enkelte andre.

Årets tall er omtrent identiske som fjorårets, men med en liten nedgang. I år har de registrert 3.668 overnattinger mot 3.942 i fjor.

Les også: Mistet halvparten av gjestene

– Det har vært en del dårlig vær i Rondane i sommer. Vi tror det også kan ha noe med Yr å gjøre. De har slitt med å melde på grunn av ustabilt vær. Folk ser på den noen dager før de skal ta turen, og det kan endre seg på den tiden, sier resepsjonssjef på Rondvassbu, Ida Hunstad, til GD.

Saken fortsetter under grafikken

 

Tjener på Besseggen

Hun gleder seg stort over tallene fra Jotunheimen, selv om det ikke har vært like bra hos dem.

– Gjendesheim tjener en del på at de har Besseggen som nærliggende turistattraksjon, og det trekker mye folk, sier hun.

– Det er gøy at de gjør det bra. Vi har god kontakt med de andre hyttene i området.

Ingen krise

Rondane-kollegene Bjørnhollia og Grimsdalshytta har forskjellige tall for denne juli. Bjørnhollia har hatt 230 færre overnattinger i år, mens Grimsdalshytta har økning på tilsvarende.

Hunstad på Rondvassbu mener det ikke er noen grunn til å vurdere ytterligere markedsføringstiltak selv om det er litt nedgang i år.

– Vi har guidede turer som nytt av året. Det er jo et lite grep. Ellers er tallene så stabile og gode at hvis det ikke skjer noe drastisk i august, så går det greit, sier hun, og legger til noen optimistiske ord om august.

– Vi tror vi kommer til å ligge på det samme nivået, om ikke bedre.