Serien skal gå over ti episoder. Fem tirsdagskvelder på denne siden av jul, fem, tirsdagskvelder over nyttår.

Bak serien står produksjonsselskapet Novemberfilm. Produsent er Atle Evang Reinton, som er utdannet på studiet TV/regi ved Høgskolen i Lillehammer (HiL).

Les også: Cyber-sjefen søker militær toppjobb i NATO

Ren dokumentar

– Vi følger elleve soldater fra ulike leirer og våpengrener, tett gjennom rekruttskolen og ordinær førstegangstjeneste, forteller Magnus A. Bettum, kommunikasjonsrådgiver i Discovery Networks, som eier Max.

– Er det en slags regissert reality fra militæret?

– Slett ikke. "Forsvaret" er ren dokumentar.

Atle Reinton forteller at tre av de elleve rekruttene som serien følger spesielt tett, er tilnyttet Forsvarets ingeniørhøgskole og Cyberforsvaret.

– De øvrige er fra flyskolen i Luftforsvaret, fregattbåtene som representerer Sjøforsvaret, Garnisonen i Sør-Varanger som står for grensetjenesten mot Russland og Kampskvadronen på Rena (rekruttavdelingen til telemarksbataljonen).

Les også: Ungdoms-OL ønsker millionhjelp - får tre hornblåsere

Første gang

Det er første gang har en TV-kanal fått full tilgang til å dokumentere førstegangstjenesten i Norge gjennom et helt år, får GD opplyst.

– Vi valgte selv avdelingene fordi vi ønsker å ha med soldater fra alle våpengrenene. Premisset var at det skulle være ferske soldater. Før opptakene gjorde vi intervjuer for å finne kandidater som egnet seg foran kamera. Interessen blant soldatene var relativt stor.

- Hvorfor ville dere lage en slik serie?

– Vi skjønte at det er stor interesse for dette feltet. Det viste seertallet for de tidligere seriene om fallskjermjegerne og Telemarksbataljonen.

– Var det fritt fram å gjøre opptak, eller er det ting i leirene og i tjenesten dere ikke får lov til å vise?

– Forsvaret har hemmeligheter som dreier seg om rikets sikkerhet. Blant annet i Cyberforsvaret og i grensevaktholdet mot Russland. Visse ting måtte vi derfor holde unna. Men ellers mener jeg vi får vist hverdagen til soldatene gjennom tjenesteåret, sier Reinton.

Les også: Innlandet = Cyberlandet

Åpenhet

– For Forsvaret er det viktig med åpenhet. Denne serien tar publikum med inn i hverdagen til våre vernepliktige og viser hvordan et år i Forsvaret kan arte seg, kommenterer forsvarssjefens pressetalsmann, brigader Dag Aamoth.

Serien skal ikke bare portrettere ferdig utdannede soldater, men fange hele året i førstegangstjenesten. Seerne får se tvilen, frykten, fomlingen, kameratskapet, prøvelsene, skuffelsene og triumfene til soldatene, heter det i pressemeldingen fra Discovery Networks. 

– Så godt som alle i Norge har et forhold til og en mening om Forsvaret og verneplikten. Jeg tror dette er et program som vil svare på mange spørsmål og avmystifisere militæret. Forsvaret har virkelig åpnet seg og blottlagt førstegangstjenesten, sier programsjef for MAX og sekundærkanalene i Discovery Networks, Vegard Nøss. 

Les også: Utvalg foreslår ulike lengder på førstegangstjenesten