Uenige om hingstegalla

KLARE: Landslagsformannen, Åge Øibakken (til venstre), Jodvar Herheim fra Sauda og Gutorm Aarnes fra Stav BA vil at hingsteutstillingen skal bli fast på Stav. Foto: Terje Lisødegård

KLARE: Landslagsformannen, Åge Øibakken (til venstre), Jodvar Herheim fra Sauda og Gutorm Aarnes fra Stav BA vil at hingsteutstillingen skal bli fast på Stav. Foto: Terje Lisødegård Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel

Noen vil til Tretten, noen vil til Biri

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Det knegges kraftig i dølehestmiljøet. Sentrale personer vil ikke at hingsteutstillingen skal fortsette på Stav på Tretten.

Kort fortalt har Biri Travbane arrangert den store hingsteutstillingen siden den ble flyttet fra Stampesletta i Lillehammer midt på 1980-tallet.

Årets utstilling ble lagt til Stav på Tretten, 150 år etter den første dølehingstutstillingen på nettopp Stav.

Men skal hingsteutstillingen fortsette på Stav? Nå knegges det i kriker og kroker.

- Avgjøres av styret

Lederen i styret for Norsk Hestesenter på Starum, tidligere landbruksminister Johan C. Løken, sa nylig dette til GD:

- Jeg har ikke fått fremlagt noe forslag til vedtak av adminstrerende direktør, Vegard Thune, men møtet vårt går ikke før onsdag i uke 44.

Det vil si denne uka. Løken mener at styret kommende onsdag skal ta avgjørelsen på hvor hingsteutstillingen skal avvikles, neste år og i årene fremover.

- Det er kjent at du skal gi deg etter 16 år som styreleder. Mange mener du vil bli best husket hvis du runder av med å legge hingsteutstillingen fast til Stav?

- Jaså, sier du det. Jeg skjønner i så måte at det er forventninger til meg, men jeg kan ikke konkludere før styret har sagt sitt, sier Johan C. Løken.

- Falt ned på Biri

Administrerende direktør i Norsk Hestesenter, Vegard Thune, godt kjent som sentral travadministrator, hevdet overfor GD i forrige uke at Starums faglige organ, Avlsrådet, «hadde falt ned på Biri som arrangørsted for hingsteutstillingen». Det skal ha skjedd i forbindelse med terminlistearbeidet i Avlsrådet uken før.

Lederen i Avlsrådet, Inge Kringeland, har en helt annen oppfatning av hva rådet har vedtatt.

- Det eneste vi har vedtatt i denne sammenhengen er datoen for hingsteutstillingen, ikke hvor den skal gå, sier Kringeland, som er forundret over Thunes uttalelse.

- Vi har ikke gått inn for Biri fordi vi ikke har drøftet dette. Hvis det er flere som vil ha hingsteutstillingen, ja, så mener vi andre alternativer må utredes. Vi ønsker å ha en bredest mulig utredning om alle alternativer.

- Hva syntes du om utstillingen på Stav i april i år?

- Den var helt grei. Detaljer kan altid diskuteres, men jeg har ikke sett evalueringen av utstillingen, sier Kringeland.

- Vi har sagt Biri

Avlsleder på Norsk Hestesenter på Starum, som er involvert i veterinærklinikken på Biri Travbane, Tore Kvam, sier til GD at adminstrasjonen på Norsk Hestesenter har samlet seg om Biri som arrangørsted for hingsteutstillingen.

Han bekrefter at Avlsrådet vil drøfte saken nærmere. Tore Kvam er sekretær for Avlsrådet.

- Jeg har ikke sett et eventuelt forslag fra Landslaget for Dølehest som tilsier at det går inn for Stav, sa Tore Kvam midt i forrige uke. Tore Kvam kan også argumentere for at Starum kan egne seg som utstillingsarena for hingster.

Men, sier Tore Kvam, det er styret som avgjør dette.

Landslaget klart

Åge Øibakken, lederen i Landslaget for Dølehest, sier til GD at Landslaget går inn for at hingsteutstillingen legges permanent til Stav.

Han sier at mange av lokalagene til Landslaget har skrevet brev og støttet Stav. Til og med Gudbrandsdal Travlag støtter Stav i stedet for Biri Travbane.

- Vi har sendt vårt forslag til styret for Norsk Hestesenter, og anmoder om at Stav får nødvendig støtte, sier Åge Øibakken.

Øibakken sier at dølehestmiljøet aldri har etablert seg skikkelig på Biri.

- Men det vil miljøet gjøre på Stav, sier Landslagsformannen i Åsmarka.

Artikkeltags