- Vi målte noen voldsomme vindkast

Einar Eiasar og Kjell Rusten i gang med å rydde opp takplatene som natt til onsdag i stormkast rammet parkerte  vogntog i Skjåk.

Einar Eiasar og Kjell Rusten i gang med å rydde opp takplatene som natt til onsdag i stormkast rammet parkerte vogntog i Skjåk. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Meteorologisk institutt målte vindkast på Juvasshøe som passerte orkans styrke natt til onsdag. Det var vind fra dette uværet som rammet i Skjåk.

DEL

Det har vært svært sterk vind i Jotunheimen natt til onsdag 26. september. På målestasjonen som ligger 1.894 meter over havet, oppe ved Juvasshøe ble det målt vind helt opp til 51 meter per sekund.

- Det er voldsomt mye vind, sier statsmeteorolog Per Egil Haga til GD.

Allerede når vinden passerer 33 meter i sekundet defineres det som orkan.

- Sterke vindfelt i Jotunheimen har vært forårsaket av et kraftig lavtrykk som ligger sør i Norskehavet. Det har vært store lokale variasjoner i fjellet. Gjennom natten var det for det meste liten storm fra sørvest i Jotunheimen, sier statsmeteorolog Haga.

Vind slo ned fra fjellet

Det er den kraftige vinden som har slått ned fra fjellheimen i Skjåk og onsdag formiddag er det fortsatt liten storm i fjellet. På Sognefjellet målestasjon var natt til onsdag målt 23 sekundmeter vind og på Dombås var det meldt 20, 5 sekundmeter.

Liten storm defineres ved vindstyrke på rundt 22-24 meter i sekundet.

Lenger sør i Gudbrandsdalen har det lang ifra vært så kraftig vind som i nordre deler av Gudbrandsdalen.

- Nå roer vinden seg.  Lavtrykket går nordøstover og svekkes utover onsdagen. Med andre ord er det ikke fare for nye umiddelbare stormskader, sier statsmeteorolog Haga til GD.

Vinteren kommer

Værvarselet for de to neste dagen melder om fortsatt sterk vind fra vestlig kant og vind i opptil kulings styrke i nordre del av Gudbrandsdalen. Torsdag morgen kan hele dalføret nord for Lillehammer vente seg snøfall over 700 meter over havet.

For Gudbrandsdalen blir det fredag nordvestlig vind, liten kuling til fjells og kanskje noen snøbyger. Det blir kjølig vær, men med gløtt av sol.

Helgeværet slik det vurderes onsdag innebærer gløtt av sol men også perioder med sludd og snø i fjellet. Temperaturene i nede i Gudbrandsdalen er ventet å kunne synke ned til to-tre grader, mens man til fjells må regne med kuldegrader.

Artikkeltags