Gå til sidens hovedinnhold

Unngikk konfrontasjon

Artikkelen er over 6 år gammel

Pelsdyrnæringen og deres motstandere i NOAH unngikk konfrontasjon i Lillehammer lørdag.

Lillehammer: Rundt 20 pelsdyroppdrettere i Oppland stilte på stand på Lilletorget lørdag, noe de bestemte seg for å gjøre som en motvekt da NOAH, organisasjonen for dyrs rettigheter, tillyste fakkeltog mot næringen. Pelsdyroppdretterne valgte imidlertid et tidligere tidspunkt for sin markering, og hadde reist fra byen da fakkeltoget gikk av stabelen etter mørkets frembrudd.

LES OGSÅ: Pelsdyr-konfrontasjon

– Fokus på dyrevelferd

– Vi er for å markere næringen vår og fortelle at vi har fokus på dyrevelferd. Mattilsynets rapporter viser få skader og lite sykdom, ikke mer enn på andre husdyr. Pelsdyrnæringen er en næring for framtida, sier leder for standen på Lilletorget, hemsedølen Sigbjørn Kirkebøen som er leder i Valdres og Hallingdal pelsdyravlslag.

På standen stilte tre lokale politikere støttende opp: Per Prestrud, Sp, Arne Marsteintredet, Frp, og Jon Lunke, Høyre.

Fakkeltog

Rundt 150 unge demonstranter noen timer senere har ingen ting til overs for pelsdyrnæringen. Lars Giæver i Miljøpartiet De Grønne tok initiativet i Lillehammer da NOAH for 11. året på rad tillyste landsomfattende fakkeltog for dyrevelferd.

Toget gikk fra Mesnabrua til Sigrid Undsets plass gjennom en folketom gågate. Fremst gikk fjerdeklassingen på Søre Ål skole, Noah Stø Pedersen, som med kraftig røst forsterket med ropert sørget for taktfast roping av slagord: «Hva vil vi ha? Tomme bur! Når vil vi ha det? Nå!»

- Motbydelig næring

I appeller på Sigrid Undsets plass ble pelsdyrnæringen levnet lite ære.

– Pelsdyrnæringen er unødvendig og motbydelig, og den skal vekk, forlangte en av dem, Yngve Horvei fra Oppland Unge Venstre.

Også leder i Lillehammer SV, Mizanur Rahaman, og leder i Grønne Studenter i Lillehammer, Parshang Aminian, samt en privatperson, Åsne Scobie Grøndahl, holdt appeller på Sigrid Undsets plass.

Kommentarer til denne saken