21. oktober la fylkesrådmannen ut et skriv på nettsiden til Oppland fylkeskommune med en påminnelse til de ansatte om å vise folkeskikk på sosiale medier.

Dette skjedde i etterkant av engasjementet som har oppstått blant elever, foreldre, lærere og privatpersoner i forbindelse med fylkesrådmannens forslag om ny struktur innen videregående opplæring.

LES OGSÅ: - Han skapte frykt og usikkerhet

Reaksjoner

Ansatte i fylkeskommunen reagerte, og mente at dette var et angrep på ytringsfriheten deres.

Norsk Lektorlag og Utdanningsforbundet ved Lillehammer videregående skole søkte jurisik bistand hos Lektorlaget, som konstaterte at fylkesrådmannens innspill kunne skape frykt og usikkerhet hos de ansatte.

Vigrestad fjernet innlegget fra nettsiden etter oppfordring fra Lektorlagets jurister, og bebudet et nytt skriv.

 

Ingen ting endret?

– Hva har dere endret i skrivet?

– Formuleringer om at kritikkverdige forhold skal tas opp internt og formuleringer om lojalitet, sier Vigrestad.

Og legger til:

– Vi har ikke fjernet disse punktene i skrivet fordi vi mener de er feil i retningslinjene, men fordi de fikk debatten ut av fokus. Vi ønsket bare å minne om betydningen av en edruelig debatt på sosiale medier.

– Har det vært overtramp på sosiale medier fra de ansattes side, da?

– Jeg sitter ikke og følger med på sosiale medier. Hensikten med påminnelsen var å få folk til å tenke seg om. Engasjement må være basert på ytringsfrihet i et reflektert perspektiv, sier Vigrestad.

LES OGSÅ: Nå blir idrett gratis for elevene

Parodisk

– Fylkesrådmannens nye versjon i spalten «Lederens hjørne» om dette temaet tyder på at han egentlig ikke har tatt kritikken inn over seg. For fortsatt gjelder kjørereglene om at «kritikkverdige forhold skal tas opp internt», sier politisk leder Gro Elisabeth Paulsen i Norsk Lektorlag til GD.

Punktet som skapte reaksjoner om «kritikkverdige forhold skal tas opp internt», står ved lag.

– Dette virker parodisk. Fylkesrådmannen vrir seg unna kritikken. Han sier at engasjement må være basert på ytringsfrihet i et rekflektert, ansvarlig perspektiv. Ytringsfriheten omfatter også spontane, lite reflekterte og kritiske utsagn, dog ikke krenkende i juridisk forstand. Kritikkverdige forhold ved praksis eller drift av eksempelvis en skole, er politiske temaer som offentligehten må få ta del i,, sier politisk leder Gro Elisabeth Paulsen i Norsk Lektorlag.