Gå til sidens hovedinnhold

Einar Lyngar i Kenya: - Helvete er løs!

Artikkelen er over 3 år gammel

- Opprørere sperrer vegen, setter fyr på hus og dreper mennesker. Dette er hva Einar Lyngar fra Ringsaker forteller på sin Facebook-side direkte fra Kenya onsdag kveld.

- Helvete er løs i Kisumu, varsler Lyngar og fortsetter:

"Dette var ikke dagen jeg burde være i Kisumudistrikter. En dag før valget. Opprørere sperrer veger, setter fyr på biler og hus, drar folk ut av matatoer og dreper folk Jeg kom uforbredt midt opp i et dette helvetet rundt Bondo der Raila Odinga bor. Han som Hevdet Kenyatta hadde stjålet valgstemmer og forlangte omvalg. Valget er imorgen. Men i dag ble folk oppfordret til lage bråk.
Jeg turde ikke ta matato fra ferjeleiet Luanda til flyplassen, og ba om en bil til å hente meg. Dette reddet kanskje livet mitt idag. Sjåføren fortalte at de bygget barrikader på vegene mange steder. Han hadde blitt dratt ut av bilen og banket opp ved en vegsperring da han skulle hente meg. Han betalte seg fri og hentet meg.Han turde ikke bruke samme veg tilbake, men var lokalljent.

Gjemte meg bak en svart cap

Vi kom på veger som ikke var beregnet for biler. Vi kjørte på stier hvor trærne ripet opp bilen og det aldri før hadde kjørt en bil. Vi punkterte, og vi kjørte oss fast i flere gjørmehull og skjøv bilen så søla skvatt. Da hovedvegen var eneste alternativ kom dramatikken. Jeg satt i baksetet og gjemte meg bak en svart cap. Et titalls steder var det lagt ut store kampesteiner, brennende dekk og trær. Folk hamret på bilen og ville ha meg ut. Kraftige mannfolk sto klare med store stener til å kaste. Det frådet av munnen på mange der de opphisset diskuterte hva en mzungo ( hvit) gjorde her. Vi kjørte over brennende gjenstander mens kenyansk og norsk odør fikk kupeen til å bli som et gasskammer i heten. Demonstranter fulle av alkohol og drug skal man ikke spøke med.

Mange drepte

Det er slike dager man får testet troen sin.


PS: På nyhetene nå i kveld rapporteres det om mange drepte i Kisumudistriktet idag. Ikke en eneste polis var å se noen steder".