Utforsyklister i Hafjell til sykehus annenhver dag

SKADEUTSATT: Hafjell Bike Park har 25 kilometer sykkelløyper i alle vanskelighetskategorier. Fra juni og ut september ble det kjørt 90.000 turer         i sykkelparken. Neste år arrangeres det VM i terrengsykling her.

SKADEUTSATT: Hafjell Bike Park har 25 kilometer sykkelløyper i alle vanskelighetskategorier. Fra juni og ut september ble det kjørt 90.000 turer i sykkelparken. Neste år arrangeres det VM i terrengsykling her. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

I løpet av ti uker sist sommer tok sykehuset i Lillehammer imot 41 skadde syklister fra utforløypene i Hafjell.

DEL

Interessen for utforsykling i Hafjell øker. Det gjør også antall skader. På kirurgisk avdeling ved sykehuset er pågangen blitt så stor at ledelsen ønsker å se nærmere på situasjonen.

Alle downhillskader ble registrert fra 1. juni til 13. august. Oftere enn annehver dag måtte syklister få behandling på sykehuset. Ni hadde så alvorlige skader at innleggelse var nødvendig.

Samarbeid

I tillegg til skadene registrert på sykehuset, fikk sykkelpatruljen i Hafjell varsel om 54 lettere skader i sommer – der tørt vær ga løsere og raskere føre enn tidligere år.

Personell fra sykehus og ambulanse har i fire sesonger vært på befaring i Hafjell for å se på blant annet atkomstveger. Overlege Eirik Aunan ved ortopedisk seksjon på kirurgisk avdeling ønsker et enda tettere samarbeid med Hafjell for å se på mulig skadeforebygging.Sjef for sykkelparken i Hafjell, Snorre Pedersen, er positiv.

– Vi tar dette svært alvorlig. Mens antall skader har økt med 20 prosent siden 2011, har trafikken økt med 30 prosent. Pedersen tar dette som et tegn på at det skadeforebyggende arbeidet virker.

Pusher grensene

Først og fremst handler det om å justere løypetraseen. Farten justeres med fall, doseringer og hopp.

– Vi har detaljerte skaderapporter, blant annet hvor i løypa det skjedde og tid på dagen. På bakgrunn av dette har vi for eksempel felt et par trær som kastet skygge.Også syklistens erfaring registreres i skaderapportene. Ifølge Pedersen er det de middels erfarne med egen sykkel – og kanskje et ønske om å pushe grenser – som er mest utsatt.

Får skryt

Ifølge Pedersen skjer det flest skader i de blå, enkle løypene. Her er det også mest trafikk.

– Løypene må ikke være kjedelige heller?

– Vi skal ha utfordrende løyper med liten risiko. I internasjonal sykkelpresse får vi skryt for å bygge morsomme og sikre løyper i alle kategorier. I de svarte, mest krevende løypene har vi få skader, sier Pedersen.

– Er dette en risikoaktivitet?

– Det spørs hva du sammenligner med. Skadetilfellene er jo promiller av antall turer, men ting kan skje. Vi gjør det vi kan med de faktorene vi kan kontrollere.Fra juni og ut september ble det kjørt 90.000 turer i sykkelparken.Overlege Eirik Aunan på sykehuset sier det ikke er grunnlag for å si om utforsykling er mer risikofylt enn andre aktiviteter.

– Dette er imidlertid noe vi kan tenke oss å se nærmere på. Vi håper å få til et godt samarbeid med Hafjell for å finne ut mer om risikonivået, og om det er behov for preventive tiltak, sier Eirik Aunan.

Kun hjelm påbudt

HJelm er påbudt, ellers er det ingen krav om erfaring eller spesielt sikkerhetsutstyr i utforsykling.

Hvis du leier sykkel i Hafjell får du helhjelm, full rustning og knebeskyttere med på kjøpet.

– Er folk flinke til å beskytte seg?

– Jeg skulle gjerne sett at enda flere brukte full rustning eller ryggplate, i tillegg til hjelm og knebeskytter. Vi anbefaler dette. I miljøet er det heldigvis kult å bruke både hjelm, knebeskyttere og nakkekrage, sier Snorre Pedersen.

Artikkeltags