For få 16-åringer i Ringsaker har vaksinert seg mot meslinger

Den siste tiden er det påvist meslingutbrudd i Sverige. I 74 norske kommuner er prosentandelen av 16-åringer som har vaksinert seg for lav.

Den siste tiden er det påvist meslingutbrudd i Sverige. I 74 norske kommuner er prosentandelen av 16-åringer som har vaksinert seg for lav.

Artikkelen er over 2 år gammel

Under 90 prosent av 16-åringene i Ringsaker kommune er vaksinert mot meslinger, som det har blitt påvist flere tilfeller av i Sverige i det siste.

DEL

MOELV: Ifølge NRK er Ringsaker kommune en av flere kommuner som har lav prosentandel 16-åringer som er vaksinert med to doser. Verdens helseorganisasjon mener at 95 prosent av befolkningen bør ha to doser av vaksine for å hindre spredning av viruset.

Statskanalen skriver at Drangedal, Alta, Fjaler, Hemnes, Nesodden, Vadsø og Ringsaker er blant de totalt 74 norske kommunene som har under 90 prosent fullvaksinert dekning av 16-åringene.

– Dette betyr større risiko for spredning, og kommunene bør jobbe hardt for å øke andelen fullvaksinerte, sier Tone Fredsvik Gregers, som er førstelektor i biologi ved Universitetet i Oslo, til NRK.

– Hvis det kommer virus til en populasjon som ligger under 90 prosent, er det større sannsynlighet for at viruset spres, sier hun.

– Vi oppfordrer alle kommuner til å jobbe med saken, sier overlege Tone Bruun hos Folkehelseinstituttet til NRK.

Avdelingsleder Tone Darvo for helsesøstertjenesten i Alta, som har 89,3 prosent vaksinerte 16-åringer, forteller at en årsak kan være at folk rett og slett ikke ønsker å ta vaksinen.

– Et påbud ville bare gjort det vanskeligere for dem som vegrer seg mot å ta vaksine. De som er skeptiske, er skeptiske uansett, sier hun.

Den siste tiden er det påvist meslingutbrudd i Gøteborg. Ifølge svenske medier ble en barneklinikk stengt torsdag, da det var mistanke om et nytt utbrudd.

Artikkeltags