Gå til sidens hovedinnhold

Den økonomiske dramatikken avtar, både hjemme og ute

Artikkelen er over 4 år gammel

Oslo (NTB-Steinar Schjetne): Reaksjonene var kraftige da det gikk opp for de økonomiske aktørene at Donald Trump kom til å bli president i USA. Men det hele roet seg på noen få timer.

Hovedindeksen på Oslo Børs falt umiddelbart med nesten 3 prosent da handelen startet onsdag morgen – omtrent samtidig som det ble klart at Donald Trump uten tvil hadde tatt en svært overraskende seier i det amerikanske presidentvalget. Bare et kvarter senere var børsfallet halvert, og idet investorene kunne gå til lunsj var hele nedgangen så å si nullet ut.

I 12-tiden onsdag hadde hovedindeksen svekket seg rundt 0,2 prosent. Det er helt udramatisk, selv på en ordinær handelsdag. I de europeiske markedene var utviklingen tilsvarende; etter en kraftig umiddelbar reaksjon, returnerte markedene raskt til en tilnærmet normalitet

– Markedene er tydeligvis ikke overbevist at Trumps seier vil ha noen stor betydning for amerikansk økonomi. Det er litt overraskende, siden han har sagt ting som kan skape usikkerhet, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets til NTB.

– Vil moderere seg

Donald Trump har under valgkampen truet med økt proteksjonisme, høy straffetoll på import fra Kina og Mexico, store skattelettelser og økte budsjettunderskudd som følge av økt offentlig pengebruk. Men han vil neppe gå så langt, mener Bruce. Ikke bare vil mye av denne politikken bli stanset i Senatet, rådgiverne vil trolig også bidra til å moderere den mest ytterliggående politikken, mener han.

– Dette vil få liten eller ingen betydning for Norge og norsk økonomi, men hvis Trump går veldig langt i å innføre begrensninger på handel med Kina og Mexico, kan det få betydning for oljeprisen. Men jeg ser ingen stor grunn til bekymring.

Professor Kalle Moene peker på at Trump har varslet store investeringer i infrastruktur og skattelettelser som ledd i ambisjonen om å sette fart i den økonomiske vekst. Men det er større grunn til å frykte at han heller vil ty til økt proteksjonisme.

– De andre tiltakene innebærer økt offentlig gjeldsbyrde, noe republikanerne i Kongressen mest sannsynlig vil stanse, sier Moene til NRK.

Rask normalitet

Også internasjonalt var det tydelige reaksjoner på Trumps seier, i form av verdifall ved de store børsene onsdag morgen

Men normaliteten i markedene synes gjenopprettet overraskende raskt, basert på prognosene til aksjestrateg Ingvild Borgen Gjerde i Nordea. Hun påpeker at de relativt milde reaksjonene i løpet av onsdag formiddag delvis skyldtes at investorene tviler på at Trump får gjennomført sin mest ytterliggående politikk, og at de ble betrygget av talen han holdt da han kunngjorde valgseieren onsdag morgen.

– Han var mer moderat i uttalelsene sine, og snakket om å samle landet. Han takket Hillary Clinton og framsto mer som en statsmann og ansvarsfull leder enn han har gjort tidligere. Det kan ha virket beroligende, sa Gjerde under et webinar om valget onsdag formiddag.

Prisen på et fat nordsjøolje steg til alt overmål etter et innledende fall. I 12-tiden var den opp nesten prosent og lå på 46,4 dollar. Amerikansk lettolje var noe mindre opp, og gikk for snaut 45 dollar fatet. 

(©NTB)