Gå til sidens hovedinnhold

Erna Solberg: USA er viktig for norsk sikkerhet

Artikkelen er over 4 år gammel

Oslo (NTB): – Samarbeidet mellom USA og Europa er selve bærebjelken i norsk sikkerhetspolitikk. Det er i USAs interesser å opprettholde et fortsatt godt samarbeid med NATO, sier statsminister Erna Solberg (H).

Statsministeren sier hun ikke vil kommentere det amerikanske valget på annen måte enn å si at nå starter arbeidet for å ivareta norske interesser. Hun framholdt at USA er et land som er viktig for norsk økonomi, norske arbeidsplasser og norsk sikkerhet. Hun fremhevet også behovet for at USA står fram med et sterkt og tydelig lederskap.

– Jeg er glad for at Trump nå nettopp inviterte til et bredt samarbeid. Valgkampen er over, og nå må man stå sammen. USA er vår nærmest allierte, og vi har felles verdier. Vi ønsker å videreføre det gode samarbeidet, sa Solberg videre.

Og spesielt sikkerhetspolitikken viet Solberg mye oppmerksomhet.

– Det er avgjørende å bygge videre på det samarbeidet som har tjent Europa, USA og det internasjonale samfunn siden den andre verdenskrig. Samarbeidet mellom USA og Europa er selve bærebjelken i norsk sikkerhets- og utenrikspolitikk, sier Solberg.

Statsministeren nevner også at republikanerne har vunnet flertallet i Kongressen og Senatet og at Norge har flere gode kontakter blant dem.

– Vi har mye å samarbeide om i tiden framover. Vi ønsker raskt å komme i dialog med den påtroppende presidentens administrasjon Vi jobber med å skaffe oss gode kontakter. Vi vil skape gode bånd og muligheter for gode løsninger, sier Solberg.

Donald Trump og vår utrygghet

Trump-seier møtt med blandede reaksjoner internasjonalt

Donald Trumps valgseier blir møtt med både vantro, avmålt skepsis og glede verden over. Selv om mange er overrasket, legges det vekt på betydningen av videre internasjonalt samarbeid.

En av de første til å gratulere Trump, var Russlands president Vladimir Putin.

– Dialogen mellom Washington og Moskva er i begge lands interesse, sa Putin, som håper han kan samarbeide med Trump, både om å bedre forholdet mellom de to landene og i internasjonale spørsmål.

Litt mer avmålt er reaksjonene fra Europa. Høflige gratulasjoner og fraser som «vi ser fram til å samarbeide med ham», går igjen.

NATO-sjef Jens Stoltenberg understreker at det er viktig å fortsatt styrke båndene mellom USA og Europa. EU-parlamentets president Martin Schulz advarer på sin side om at forholdet mellom EU og USA vil bli vanskeligere med Donald Trump som USAs president.

– Tette forbindelser mellom EU og USA er avgjørende for stabiliteten i verden, sier Schulz.

Europa

Frankrikes president François Hollande sier Trumps seier er «starten på en periode med usikkerhet», mens Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier frykter tøffere tider framover.

Storbritannias statsminister Theresa May er mer optimistisk og håper britene og amerikanerne fortsatt vil samarbeide tett om handel, sikkerhet og forsvar.

Trumps seier blir derimot svært godt mottatt av europeiske partier på ytterste høyrefløy. Både Marine Le Pen, leder for franske Nasjonal front, og Ungarns statsminister Viktor Orbán hyller Trumps seier. Også den nederlandske høyrepopulisten Geert Wilders er raus med gratulasjonene.

Tyrkias statsminister Binali Yildirim ber Trump om å utlevere den muslimske predikanten Fethullah Gülen så snart det lar seg gjøre. Ankara anklager Gülen, som bor i USA, for å ha stått bak kuppforsøket i juli.

Norden

Danmarks utenriksminister Kristian Jensen er spent på hva den påtroppende amerikanske presidenten vil gjøre med klimapolitikken, mens Sveriges statsminister Stefan Löfven sier valgresultatet var uventet og at mange nå kjenner på en usikkerhet.

Finlands president Sauli Niinistö gratulerer Trump og håper den påtroppende presidenten ikke snur ryggen til Europa og østersjøregionen.

Latvias statsminister Maris Kucinskis sier han ikke forventer endringer i USAs utenriks- og sikkerhetspolitikk, mens Litauens president Dalia Grybauskaite sier hun fortsatt må stole på at USA vil være landets sterkeste og nærmeste allierte.

Asia

Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif ber påtroppende president Donald Trump om å holde seg til internasjonale avtaler. Mens Japans statsminister Shinzo Abe gratulerer Trump med seieren og lover å opprettholde de tette forbindelsene mellom de to landene.

Filippinenes frittalende president Rodrigo Duterte, som har hatt et anstrengt forhold til Obama-administrasjonen, sier han ser fram til å få styrket båndene mellom USA og Filippinene «med gjensidig respekt for demokratiske idealer».