Gå til sidens hovedinnhold

Ole Moen: - Det var et trist endelikt for Clinton

Artikkelen er over 4 år gammel

Hillary Clintons valgtap er et kraftig fall for en politiker mange trodde var forutbestemt til å bli USAs første kvinnelige president.

– Det var et trist endelikt. Hun har investert mye i dette, og hun hadde fortjent å knuse glasstaket nå, sier USA-kjenner og historiker Ole O. Moen.

Hillary Clinton skulle skape historie. Ikke bare hennes tilhengere, men også motstandere, så vel som observatører, kommentatorer og etablerte medier trodde det var gitt at hun ville vinne. Det sies at hun har den mest solide CV-en i amerikansk politikk, og gjennom mangt et politisk slag har hun vist at hun har utholdenheten som trengs, selv om motstanderen Donald Trump forsøkte å så tvil om nettopp det. Hun hadde hele det mektige demokratiske partiet og et stort valgkampapparat i ryggen. Likevel glapp seieren for henne og hele partiet hennes.

Berg-og-dal-bane

– Hillary Clintons liv har vært preget av enorme oppturer og enorme nederlag. Det har vært en teatralsk berg-og-dal-bane, sier Hilde Restad, USA-forsker og førsteamanuensis ved Bjørknes høyskole, til NTB.

Om det var Clinton som feilet, eller om stemningen blant velgerne i USA ville betydd nederlag for demokratene uansett kandidat, vet vi ikke ennå, påpeker hun. Hun vil se tallene bak, intervjuene med velgerne som forteller hvorfor de valgte som de gjorde. De vil kanskje også kunne fortelle om amerikanske velgere ennå ikke er klar for en kvinne i den aller mektigste posisjonen.

– Narrativet vil uansett være at hun tapte, og at det er hennes feil, sier Restad.

Lang karriere

Clinton har bak seg en lang karriere som advokat og jussprofessor, som en politisk aktiv førstedame og rådgiver for sin mann president Bill Clinton. Hun ble New Yorks første kvinnelige senator. Deretter ble hun Barack Obamas utenriksminister

– Hadde hun avsluttet sin karriere som utenriksminister hadde hun gjort det med veldig høye tall på meningsmålingene og generell enighet om at hun var flink og beundringsverdig. Dersom hun nå gir seg i politikken, er det trist at hun gjør det med et tap, sier Restad.

Moen spår at Clintons liv som politiker nå er over. Noe nytt forsøk på presidentjobben er hun for gammel til, påpeker han.

– Men Hillary klarer seg nok. Hun finner seg nok noe å gjøre som er meningsfylt, sier han.