Gå til sidens hovedinnhold

Slik er valgdagen i USA

Artikkelen er over 4 år gammel

Tirsdag kan over 200 millioner amerikanere si sin mening om hvem som skal bli landets neste president.

De første valglokalene åpner på østkysten klokka 6 om morgenen. Derfra går det slag i slag gjennom USAs 50 delstater fram til det siste valglokalet stenger i Adak i Alaska klokken 20 lokal tid, fem tidssoner lenger vest og 19 timer senere.

Velgerne kan velge mellom republikaneren Donald Trump, demokraten Hillary Clinton og en rekke mindre kjente, og fullstendig sjanseløse, kandidater.

Den kandidaten som får flest stemmer i en delstat, blir kandidaten den delstaten støtter i presidentvalget og gir samtlige av sine såkalte valgmenn til kandidaten.

Når en kandidat har fått minst 270 av de 538 valgmennene, er valget avgjort og USA har valgt sin 45. president.

Les også

Trump kan vinne selv om Clinton får flest stemmer

 

Når er resultatet klart?

Hvor tidlig valgvinneren er klar, kommer an på hvor stor marginen er i de viktige vippestatene. Er marginen stor, kan vinneren i en stat erklæres tidlig og før alle stemmene er talt opp.

Det er basert på avanserte prognoser og gjøres av profesjonelle statistikere og andre eksperter på oppdrag fra de store mediene.

For fire år siden erklærte nyhetsbyrået AP, den fremste autoriteten på området, Obama-seier klokka 23.28 (5.28 om natten norsk tid). Da hadde byråets statistikere regnet seg fram til at Obama vant vippestaten Colorado og med det hadde over 270 valgmenn.

I år er det ventet at gode prognoser fra stater som Florida, North Carolina, New Hampshire og Pennsylvania vil være klare relativt raskt etter at stemmelokalene stenger klokka 19 (1.00 på natten norsk tid).

Omfattende valgdagsmålinger med lave feilmarginer gjør det nemlig mulig å si noe om resultatet ganske tidlig, kanskje allerede 20 på kvelden.

Hvem kan stemme?

Alle amerikanske statsborgere som har fylt 18 år før eller på valgdagen, har stemmerett. Men i motsetning til i Norge, må amerikanerne registrere seg som velgere i forkant av valget. For første gang har nå over 200 millioner mennesker gjort det, melder Politico.

Det er delstatene som administrerer den praktiske gjennomføringen av valget. Reglene for å registrere seg, variere fra stat til stat: I noen kan man registrere seg på valgdagen, mens i andre delstater er fristen allerede gått ut.

I noen delstater har ikke straffedømte eller folk med alvorlig mentale handikap stemmerett.

Hvordan stemmer amerikanerne?

I noen valgkretser er det elektronisk valg på en datamaskin i valglokalet. Andre steder er det tradisjonelle stemmesedler som legges i en urne.

I mange delstater kreves det også en form for identifikasjonsbevis for å kunne stemme. Det er svært omstridt siden det stort sett er minoriteter og fattige velgere som ikke har slike id-bevis og som dermed hindres fra å gjøre sin borgerplikt.

I mange delstater er det også mulig å forhåndsstemme. Det er ikke mulig å stemme på amerikanske ambassader i utlandet på valgdagen. Antallet forhåndsstemmer er i år rekordhøyt.

Hva skjer etter valget?

Den nyvalgte presidenten får tittelen «President Elect». Han eller hun starter umiddelbart forberedelsene til å flytte inn i Det hvite hus.

I USA er langt flere ansatte i statsapparatet politisk utnevnt enn i Norge, så tusenvis av medarbeider skal ansettes og få tid til å forberede seg på en ny jobb. Det gjelder på alle nivå, fra assistenter til medlemmer av kabinettet.

Selve innsettelsen skjer 20. januar 2017 klokken 12.00 lokal tid. Fram til det vil president Barack Obama ha alle fullmakter. (©NTB)