Gå til sidens hovedinnhold

Vinter over hele landet

Artikkelen er over 5 år gammel

Oslo (NTB-Per-Helge Berg): Det blir vinter og vintertemperaturer over hele landet til langt inn i neste uke, men meteorologene tror ikke vinterkulda har festet grepet for alvor ennå.

Kort oppsummert vil vinterværet stort sett holde seg på samme nivå som nå gjennom helga og til slutten av neste uke. Det betyr kalde temperaturer og noe snø, men lite vind utover uka.

Varslene om sprengkulde har ikke slått til ennå, men statsmeteorolog Vibeke Wauters Thyness sier til NTB at de milde temperaturene kun er forbigående.

– I de nordligste fylkene vil det fortsatt være kaldt. Det kommer inn skyer med snø, og temperaturen stiger fra minus 30 til minus 10 grader. Det vil fortsatt være kaldt, og det vil holde seg rundt samme nivå fram til søndag og natt til mandag da temperaturen vil synke igjen, sier hun.

Mer snø i nord

Kystområdene i Finnmark og Troms vil kunne regne med mellom null grader og minus fem, mens temperaturen i Nordland vil ligge på mellom fem og ti minusgrader. Det vil snø gjennom hele helgen, men mest på søndag i de nordligste fylkene.

– I Trøndelagsfylkene har en langvarig fralandsvind sørget for svært kalde temperaturer. Det er fortsatt fare for gress- og lyngbrann på grunn av barfrost, men det kan komme snøvær i helgen, sier Wauters Thyness.

Meteorologisk institutt utstedte torsdag et OBS-varsel for Trøndelag om nettopp stor gress- og lyngbrannfare i områder uten snø, fram til det kommer nedbør av betydning.

Brannfaren avtar

Ifølge statsmeteorologen vil det komme mest nedbør søndag, opptil flere centimeter. Brannfaren vil dermed avta, og nedbøren kan også sørge for noe temperaturendringer.

– I Sør-Norge sør for Stad og Dovre samt på Vestlandet til og med Møre og Romsdal vil det holde seg kaldt gjennom helgen, men noe mindre kjølig enn de siste dagene. Lavest temperatur vil fredagen kunne by på, og deretter vil det stige gjennom helgen. Det kan bli store temperaturforskjeller, avhengig av om det er ytterst på kysten eller i innlandet. Ved Voss og indre strøk kan det blir rundt 15 minusgrader, sier hun.

På Sørlandet vil det være lange perioder med sol gjennom helgen. Været vil være stille og rolig.

Varmere til uka

På Østlandet vil det være fortsatt kaldt gjennom helgen. Det vil fortsatt komme mye snø, men det er noe avhengig av skydekket.

– Det stoppet litt opp natt til torsdag, og temperaturen steg i hovedstadsområdet, men sank videre østover. Temperaturutviklingen er avhengig av skydekket, men det er potensial for veldig lave temperaturer, slår hun fast.

Stort sett blir det stille og rolig vær østafjells med lite vind og kaldt, og temperaturen vil stige forsiktig gjennom helgen.

Starten av neste uke byr heller ikke på noen store endringer. Det vil holde seg kaldt og rolig over hele landet, med snøvær i kystnære strøk av og til.

Statsmeteorologen er imidlertid forsiktig med å slå fast at vinteren er kommet for alvor.

– Det er antydning til at det tar slutt fra midten av uka og fram til neste helg, sier statsmeteorologen.

Et solid høytrykk i Atlanterhavet blokkerer for lavtrykkene, og det kommer kaldluft fra Russland og polområdene. Da vil Nord-Norge være mest utsatt for fortsatt kalde temperaturer. (©NTB)