Se hvor det lyner

På nettstedet lyn.met.no kan man se hvor mange lyn som har kommet over et område siste time. Ved 11-tiden torsdag formiddag foregår lynaktiviteten sør og øst for Oslo.

På nettstedet lyn.met.no kan man se hvor mange lyn som har kommet over et område siste time. Ved 11-tiden torsdag formiddag foregår lynaktiviteten sør og øst for Oslo. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Tre farevarsler er sendt ut for Lillehammer og Gudbrandsdalen torsdag. Flom, jordskred og kraftig regnvær. Dessuten ventes det mye lyn og torden når luftmassene treffer oss. Se hvor det lyner på lyn.met.no.

DEL

I dag er det meldt mer eller mindre ekstremt vær over store deler av Østlandet, og Meterologisk Institutt sendte onsdag ut tre farevarsler for Lillehammer-området og Gudbrandsdalen, både flomfare, jordskredfare og kraftig nedbør.

Det er fare for overvann i tettbygde områder, lokale oversvømmelser, bekke- og elveløpsendringer, jord- og flomskred der regnbygene treffer. Fare for stengte veier og/eller overvann ved bekke- og elveløp. Vanskelige kjøreforhold grunnet overvann og fare for vannplaning.

Der de kraftigste bygene treffer kan det komme over 30 mm nedbør på tre timer. Nedbørsintensiteten vil avta natt til fredag.

Store mengder lyn

Det har blitt registrert store mengder med lyn ute i Nordsjøen og over Øst- og Sørlandet i løpet av natt til torsdag, melder meteorologisk institutt.

Foto:

– Det har vært rundt 16.000 lyn de første timene i dag, sier vakthavende meteorolog Martin Granerød ved Meteorologisk institutt til NRK i 9.45-tiden torsdag formiddag til NRK.

Det skal bli mer lyn og torden utover dagen. Ifølge Meteorologisk institutt ventes det nemlig svært mye lyn og torden i løpet av torsdagen.

Meteorologene følger med på satellitt- og radarbilder, og Granerød opplyser at de nå kan se at det dannes nye byger, både ute i Skagerak og over Sverige.

– Denne luftmassen er på vei mot Østlandet. I løpet av dagen forventer vi derfor nye byger, lyn og torden og forholdsvis intens nedbør i perioder – opp mot 20–25 millimeter på en time. Da merker man absolutt at det regner godt. I forbindelse med slike byger, får man også kraftige vindkast, sier han.

Hvor det registreres lyn kan du følge live på lyn.met.no.

Artikkeltags