Her er årsakene til at VG mener Sjusjøen er landets beste område å ha hytte i

Sjusjøen er det beste stedet å ha hytte i årene som kommer, skal vi tro en oversikt VG har satt sammen. Det er det mange grunner til.

Sjusjøen er det beste stedet å ha hytte i årene som kommer, skal vi tro en oversikt VG har satt sammen. Det er det mange grunner til. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

VG har gjennomført en større sjekk på hvordan de norske vinterdestinasjonen vil bli bemidlet med snø i årene framover. Der kommer Sjusjøen aller best ut, med Skeikampen ikke langt etter.

Avisa oppfordrer til å droppe både Trysil og Hemsedal, i tillegg til steder på Vestlandet, om du vil ha snø på hytta i framtida. Beregningene avisa har lagt til grunn er gjennomført av Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

«Kort vei fra Oslo-regionen med snart firefelts motorvei nesten helt til hyttedøra. Masse nybygging og brukthytter i alle prisklasser. Et langrennseldorado midt i Birkebeinertraseen med skiføre allerede fra høstferien. Mangler restauranter» er evalueringen fra avisen.

Les også: - Veldig uproft av Norges Skiforbund

Stadig færre snødager

Ifølge VG vil enkelte destinasjoner på Vestlandet få redusert antallet snødager i løpet av et år til en brøkdel i framtida. De har sett på hvordan utviklingen vil bli helt fram til år 2100.

Sjusjøen har fra 1971 til 2000 hatt 206 dager med snø. Tallet blir fra 2031 til 2060 187, mens det mellom 2071 til 2100 er nede i 173 snødager. Blant annet Hovden og Haukelifjell har flere enn dette.

Les også: Vil bygge 40 leiligheter i Kvitfjell

Skeikampens tall er 199 snødager fra 1971 til 2000, 175 fra 2031 til 2060 og 163 mellom 2071 til 2100.

– Resultatet avhenger av klimagassutslippene. Jo høyere utslipp, jo større temperaturøkning, jo senere snølegging og tidligere snøsmelting og dermed kortere snøsesong. Slik kan vi gi en beskrivelse av hva som vil skje med snøen, sier Hege Hisdal i NVE til VG.

I oversikten ramser VG også opp de stedene som får under 175 vinterdager om i overkant av 30 år. Kvitfjell er blant dem som nevnes, med 88 snødager i årene fra 2030 til 2071.

Terningkast seks

I tillegg til å vurdere snøsikkerheten hos landets vinterdestinasjoner, er «kåringen» et resultat av utvalg hytter/tomter, tilbud innenfor langrenn og alpin, sommertilbud og reiseveg eller nærhet til tettsted.

Les også: Sjusjøen-folket tror Buchardt er ute etter å provosere med åtteetasjes bygg i Sjusjølia

På flere punkter scorer Sjusjøen full pott:

  • Terningkast seks for utvalg av tomter og brukthytter
  • Terningkast seks for langrennstilbudet
  • Terningkast seks for sommertilbudet
  • Terningkast fem for reisevei/avstand tettsted
  • Terningkast fire for alpintilbud

En samlet score på terningkast fem er nok til å slå (i synkende rekkefølge) Geilo, Hovden, Gaustablikk, Haukelifjell, Beitostølen og Skeikampen. Sistnevnte får i snitt terningkast 3,7, med langrennstilbudet som sin fremste turistmagnet.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken