Gå til sidens hovedinnhold

Snøen i Lillehammer og Gudbrandsdalen redder vinteren for mange

Artikkelen er over 4 år gammel

Osloensere, trøndere og vestlendinger må pent klare seg uten ordentlige snøforhold. Dette kartet viser at de trygt kan komme til områdene ved Lillehammer og i Gudbrandsdalen.

– Det virker som om det er dårlige vinter- og snøforhold de fleste steder ellers. Vi merker at det er ekstra trøkk nå.

Det sier Tone Alterskjær, som er daglig leder i Destinasjon Sjusjøen, storfornøyd til GD.

– Det danske kajakklandslaget, som bruker ski som trening, har oppholdt seg på Geilo de siste årene. Nå har de bodd her en periode, og har til og med utvidet oppholdet sitt. Geilo har vært et sted hvor det vanligvis er gode vinterforhold, beskriver Alterskjær.

Trøndelag og Oslo sliter

Den danske gjengen finner mange likesinnede, også de på jakt etter snø, på Sjusjøen. Alterskjær forteller om nærmest desperate tilreisende, som endelig finner snø.

– Det er en del idrettsutøvere som har kommet fra Trøndelag, hvor det ikke er snø. De er desperate, og sier at de må komme hit. Vi prøver å få det til så godt vi kan, sier Sjusjøen-lederen.

I tillegg melder hun om nylig ankomne familier fra Oslo, Østfold og Vestfold, og idrettsflokker fra blant annet Telemark.

– Vi har påtrykk fra veldig mange ulike idrettsutøvere, som trenger optimale treningsforhold.

– Har en del å gå på

Kartet som viser at Lillehammer og Gudbrandsdalen har tørt og fint vinterføre, er laget av Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) i samarbeid med Statens kartverk og Meteorologisk institutt. Skiføre i denne sammenheng betyr bare over 25 millimeter med snø.

– I lavlandet har det vært dårlig med snø, men tidlig i vinter kom det mye for eksempel på Sjusjøen og Lillehammer. Man har en del å gå der og på Hedmarksvidda, sier statsmeteorolog Eldbjørg Moxnes til GD.

Våt snø, som preger det meste av Vest-Oppland, Midt-Norge og nordlige deler av Vestlandet, betyr at været er varmt, men at det fortsatt er snø der. I nord er føret bra.

Les også

- Mest nysnø i hele Europa

Spår færre gode vintre

Jostein Mamen er klimaforsker i Meteorologisk institutt. Han forteller hva som er prognosene i framtida.

– Vi venter at det, i lavlandet, skal bli færre dager med skiføre. Færre gode, gammeldagse vintre med kulde og snø, sier han.

Klimaforskeren forteller også at det er gode snøutsikter i høyden.

– Man kan få snø på hytta, men slippe å måke hjemme, sier han.

Fortsatt ingen utsikter til bedre skiføre på Østlandet

Det blir en mild helg, og meteorologene har ingen gladnyheter til skientusiaster i lavlandet på Østlandet. Det er ingen utsikter til mer snø i nær fremtid.

– Det er dårlig stelt med skiføret på store deler av Østlandet. Det kommer et lite dryss med snø i helgen, men ikke noen mengder som bygger løyper, sier statsmeteorolog Kristian Gislefoss ved Meteorologisk institutt til NTB.

Østlandet og Sørlandet får en skyet helg, og meteorologen mener det kan komme litt nedbør ut av disse skyene.

– Jeg tror det blir regn på kysten. Hvor langt inn i landet og hvor høyt du må for å få snø, det gjenstår å se. Men det er ikke snakk om store mengder. Jeg tror ikke jeg hadde satset på skitur på søndag, sier Gislefoss.

I lavlandet østafjells er det stort sett rulleski eller skiløyper på kunstsnø som gjelder for tida.

Mildt

Alt i alt er det mildt i Norge nå. Torsdag formiddag var det ingen steder der det var registrert tosifret antall kuldegrader.

– Det er generelt mildt over hele linja. Man skulle nesten ikke tro vi er i januar når man ser helhetlig på det, sier Gislefoss.

Fredagen kan ellers by på tåke på Østlandet og vind opp i kuling langs kysten på Sørlandet. På Vestlandet blir det sol, men vind. Trønderne kan glede seg over fint vær med roligere vindforhold.

I Nord-Norge har det vært mye regn og stor snøskredfare i slutten av uka. Nå ser det ut til å bedre seg. Sola kan titte fram i Nordland, mens det blir regn i Troms og Finnmark.

Vått på Vestlandet

Også i helga blir det skyet på Østlandet og Sørlandet. På Vestlandet blir det vått og kuling utsatte steder. Trønderne slipper litt billigere unna enn Vestlandet, her blir det mer opphold, ifølge meteorologen.

– Nord-Norge kan også belaget seg på en skyet værtype. Det blir perioder med regn, og det blir lavere temperaturer så snøgrensa går nedover i Nord-Norge.

Snøskredfare

Den siste uken har det vært stor snøskredfare i det meste av Nord-Norge. Torsdag var det faregrad fire av fem i varselet fra Norges vassdrags- og energidirektorat, NVE.

De neste dagene vil nedbøren minke og faren for naturlig utløste skred minke, ifølge varsom.no. Skredfaren betegnes likevel som betydelig i Vest-Finnmark, Nord-Troms, Lyngen, Tromsø, Sør-Troms, Indre Troms, Ofoten, Salten og Svartisen. Folk oppfordres til å være svært varsomme i høyfjellet der fokksnøen kan være ustabil.