– Tordenvær og tørt terreng er aldri den beste kombinasjonen, sier vakthavende meteorolog Kristen Gislefoss ved Meteorologisk institutt.

De kommende dagene er det meldt om muligheter for lyn og torden i Gudbrandsdalen. Det vil også være muligheter for ganske intense regnbyger.

– Sentrale, sørlige deler av Oppland og Hedmark har nok størst potensial til å få mest nedbør de neste 24 timene. I verste fall kan det komme et sted mellom 30 og 60 millimeter med regn fra klokka 14.00 lørdag til samme tidspunkt søndag, sier Gislefoss.

Det er fortsatt vanskelig å si noe eksakt om hva regnværet vil ha av betydning for skogbrannfaren. Gislefoss forteller at de vil gjøre en ny vurdering på skogbrannfaren søndag.

– Mye av nedbøren kan komme lokalt. Det betyr at det kan være noen områder som nesten ikke får noe, mens andre kan få i bøtter og spann. Men det ser ut som vi skal inn i en mer ustabil værtype fremover, sier Gislefoss.

– Vil regnværet kunne hjelpe på tørkekrisen?

– Der det kommer nedbør kan det hjelpe midlertidig, men det er avhengig av hvordan det utvikler seg videre. Det kan komme kraftig regn i en liten periode som gjør at det tørker og fordamper fort. Men blir det flere dager med muligheter for nedbør er sjansen større for at vannet trenger ned i rotsystemet, sier Gislefoss.

Temperaturene er ventet å synke noe fra den ekstreme varmen vi har opplevd de siste dagene, og er ventet å ligge på mellom 22 og 25 grader.