At lynet slår ned i vandrestavene er minimalt sannsynlig. Med turgåeren Mike Rowe hevder han opplevde statisk elektrisitet i stavhåndtakene da han var ute og gikk i åpent terreng på fjellet.

– I områder med lyn og torden, er dette mulig. I alle fall om staven kommer i kontakt med metall, sier statsmeteorolog Espen Biseth Granen ved Meteorologisk institutt, til GD. Han mener det er litt av den samme virkningen enkelte sier de har opplevd ved at håret reiser seg i denne typen vær.

Normalt søker lynet etter punkter høyt i landskapet og terrenget, som master, trær og bygninger.

– Akkurat slike steder bør man unngå i lyn- og tordenvær. Skulle man likevel oppholde seg på steder med en viss fare, kan det hjelpe å legge seg ned.

– Er det riktig at bilen er et trygt sted fordi gummien i dekkene isolerer?

– Ikke akkurat. Det har nok mest å gjøre med at elektrisiteten av et lynnedslag, følger metallet i karosseriet.

– Så det betyr ikke noe hva slags fottøy man er utstyrt med?

– Ikke som jeg kan si noe om.

I 2015 sendte Sintef ut disse ti rådene:

* Ikke bad når det lyner. Ifølge forskerne kan et lyn som treffer vann fordele strøm på flere tusen ampere i vannet. De anbefaler heller ikke bad i badekar, ettersom lynnedslag kan følge vannledningene i huset.

* Du er trygg i bilen. Bilens karosseri vil sørge for at et lynnedslag føres videre til bakken, og ikke til kroppen din. Ifølge SINTEF har et hus har delvis samme effekt, men de opplyser at betongbygg er tryggere enn trehus i tordenvær.

* Koble ut TV-en. Selv om lynet ikke slår ned akkurat hos deg, kan nedslag andre steder føre til overspenning i strømnettet som ditt hus er koblet til. Derfor anbefaler forskerne at du skrur av elektriske apparater som TV-en. Ikke fordi det er farlig å se på TV når det lyner, men fordi elektronikken i fjernsynet kan bli ødelagt.

* Bruk mobiltelefon. Fasttelefon er ikke å anbefale i tordenvær, fordi eventuell overspenning kan følge elektriske ledninger og ende i røret. Bruk derfor en mobiltelefon hvis du skal ringe – en mobiltelefon som ikke er koblet til laderen.

* Ikke søk ly under store trær. SINTEF-forskerne opplyser at det er større risiko for at lynet slår ned i objekter som rager høyt i landskapet, som trær. Det kan derimot være en fordel om klærne du har på deg blir våte. Vannet kan nemlig gjøre at et lynnedslag følger fukten i klærne i stedet for å gå inn i kroppen din.

* Unngå åpne sletter. Hvis hodet ditt er det høyeste punktet i nærheten, øker det sjansen for at lynet slår ned i deg. SINTEF anbefaler dessuten å legge ned golfkøller, paraplyer og andre metallgjenstander.

* Installer overspenningsvern. Er du redd for skader på elektrisk utstyr i huset ditt, kan du installere overspenningsvern. Noen typer overspenningsvern kobles mellom stikkontakten og strømledningen til utstyret du vil beskytte.

* Trekk ut modemet. Modem er ifølge SINTEF svært sårbare for lynnedslag. Det anbefales at du trekker ut Internettkabelen i tillegg til strømkabelen.

* Søk dekning på fjelltur. Forskerne medgir at det handler mest om flaks eller uflaks om du blir truffet av lyn hvis du er på tur i fjellet. Deres råd er likevel å søke ly, og gjerne trekke ned til lavereliggende strøk.

* Legg deg ned i båt. Er du i båt, bør du prøve å komme deg til land hvis du har mulighet til det. SINTEF anbefaler ellers at du ikke holder i masta, hvis båten har det, ettersom det er båtens høyeste punkt. Det tryggeste er etter sigende å legge seg ned i båten eller gå ned i kabinen.