Gå til sidens hovedinnhold

Vemodig dag ved Sølvskottberget

Artikkelen er over 10 år gammel

Denne uka mister 40 jobben ved Sølvskottberget. Vel halvparten har en ny jobb å gå til.

Det er oppbruddsstemning ved Sølvskottberget rehabilitering i Øyer. Siste tolv ME-pasientene reiser i dag. Personalet blir to dager til for å rydde opp.

Det har vært en tøff uke! sier tillitsvalgt Inger-Merete Borck.

Sølvskottberget har eksistert siden 1969. Arbeidsmiljø og samhold har vært på topp, og mange har jobbet der en årrekke: Borck i 22 år, og sekretær Doris Bratt i 31 år. De har ingen ny jobb å gå til.

Alle sykepleierne har nye tilbud, og halvparten av fysioterapeutene og renholderne. Ingen av kjøkkenbetjeningen har ny jobb.

Vil prege Øyer

Et flott sted, et supert tilbud og gode kollegaer. Veldig synd det legges ned! Vi har fått mange fortvilte telefoner fra pasienter og andre som ikke skjønner hvordan det går an, forteller Bratt.

Borck og Bratt tror nedleggelsen blir et tap for øyerbygda:

Drosjene, matbutikken og mange andre vil merke at vi er borte, konstaterer Borck.

Pasientene fortviler

ME-tilbudet er tilbake på null. Med Sølvskottberget forsvinner et unikt tilbud og kompetansen spres for alle vinder. Dette vil skade en allerede svak gruppe, fastslår ME-syke Kaia Sannerud.

Sannerud er overlykkelig over å ha fått ME-opphold før Sølvskottberget ble nedlagt. Nå føler hun seg fysisk og psykisk rustet til å takle sykdommen.

Helse Sør-Øst (HSØ) sier tilbudet er videreført andre, men de har ingenting å tilby oss: Tilbudene er ikke oppe og går enda!

HSØ ba Sølvskottberget bygge opp et ME-tilbud. Både i 2008 og i 2009 fikk institusjonen 900.000 kroner fra Helsedirektoratet til formålet. I 2010 sa HSØ stopp, forteller direktør Anne-Grethe Hoel.

Sølvskottberget har ingen løsning på kort sikt, men har utforsket flere alternativer. Nå har de fått napp hos Innovasjon Norge:

Får midler

Sølvskottberget, sammen med Skogli helse- og rehabiliteringssenter, Ringen og tidligere Fron rehabilitering og prosjektleder Lillehammer kunnskapspark er bevilget 100.000 fra Innovasjon Norge til utredning av et bedriftsnettverk innenfor tilbud på folkehelse, velvære og turisme:

Vi skal se om vi kan lage et tilbud til «det helhetlige mennesket» både fysisk og psykisk og fokusere på helse og ikke sykdom. Så vil tiden vise hva vi kan komme fram til, forteller Hoel.