Verdens største ostehøvel på Norge Rundt

Artikkelen er over 3 år gammel

Historien om den åtte meter høye ostehøvelen som ble reist i Ringebu i vinter sendes i beste sendetid på NRK1 1. mai.

DEL

27. februar i år var det 90 år siden lillehamringen Thor Bjørklund fikk patent på verdens første ostehøvel. I anledning jubileet produserte Giax en 7,8 meter stor ostehøvel i samarbeid med Moelven Limtre og Ringsaker Industriservice, og avduket den under verdenscupen i utfor i Kvitfjell 7. mars. Samtidig ble det gjennomført en offisiell måling med tanke på å få den registrert i Guinness Rekordbok som verdens største ostehøvel.

NRK har fulgt produksjonen av ostehøvelen, og var også til stede med et kamerateam under den offisielle målingen. Innslaget vil bli sendt i Norge Rundt på fredag.

- Vi i Giax er stolte over at NRK finner det interessant å ta dette inn i et program med 700.00 seere i beste sendetid, sier administrerende direktør Kristen Gunstad i Giax.

Thor Bjørklund var møbelsnekker av yrke. Han registrerte patentet på ostehøvelen i 1925, og startet produksjonen på Lillehammer i 1927.

Thor Bjrøklund & Sønner AS har siden den gang produsert over 50 millioner ostehøvler.

I 2009 ble bedriften slått konkurs, men bostyrer valgte å videreføre driften. I 2010 ble boet kjøpt av Gudbrandsdal Industrier, og virksomheten samlokalisert med Giax' øvrige produksjon på Otta, Lom og Ringebu.

Artikkeltags