Gå til sidens hovedinnhold

Verste flommen på 16 år

Artikkelen er over 9 år gammel

Gårsdagens flom i Lillehammer og Gudbrandsdalen er de verste siden storflommen i 1995.

SISTE MELDINGER:

  • Gått stort ras i Garmo. – Samme bekk som sist, sier Oddny Bakke i Garmo.
  • Vogner evakueres på Elstad camping i Ringebu. Vannet stiger fortsatt.
  • Jordras mellom Baksia og Otta-Sjoa.

SE BILDENE AV FLOMMENS HERJINGER

Verst er det i Gausdal, Lalm og på Kvam, der flere mennesker er evakuert fra sine hjem.

Statusen i Gausdal er slik:

* Mellom 10 og 15 personer er evakuert fra sine hjem på baksidevegen mellom Segalstad Bru og Fyksen.

* Langs den samme vegen er vegen brutt av ras.

* Både i Svatsum og Espedalen er det vegbrudd og full stans.

* På Helleberg sag i Vestre Gausdal har flommen gjort ødeleggelser for mange millioner av kroner. Store hus flyter i vannmassene, likeså materialbunker.

* Ved Segalstad Bru er det store ødeleggelser på hus og diverse redskap. Det jobbes nå med å få vekk en del som kan reddes.

* Flere veger, blant annet fylkesveg 255 i Gausdal, sliter med vann- og jordmasser.

Dramatisk i Kvam

I Kvam er det særlig i Veikledalen det har vært dramatisk i flere timer i dag. På et tidspunkt hadde man ikke kontroll på hvor ti mennesker befant seg, etter at deres hus var skadet av vannm og jord. Det siste er nå ved 13-tiden at situasjonen har roet seg.

* Et Sea King-helikopter settes nå inn i Kvam, for å få ut fem personer fra bruket Haugalia, på baksiden i Veikledalen. Disse personene er helt innesperret, derfor har politiet rekvirert et Sea King-helikopter.

* I Kvam er det også gått en dam med mange tusen liter vann. Det var denne dammen som gjorde at elva gjennom Veikledalen plutselig gikk over sine bredder og skapte dramatiske situasjoner.

Evakueriung på Lalm

Nå i formiddag har vannmassene skapt dramatikk også på Lalm. I Skårsroa på Lalm jobbes det nå med å evakuere åtte personer fra sine hjem, etter at de vann og jord truer eiendommene.

Tok hus

I Skåbu har bruket Barrusta blitt tatt av vann og jord i formiddag. Huset ble skyvd ned på fylkesveg 255, der det står. En mann klarte å komme seg ut av huset. Han er sendt til legevakta for sjekk, men skal ikke være alvorlig skadet.

Lillehammer

I Lillehammer er det gjort skader på en rekke hus, veger og gater og hageeiendommer mange steder i byen og nærmeste omegn. Det har også gått jordras et sted.

Det er særlig i Gudbrandsdalsvegen og Fåberggata skadene er store på Statens Hus, Tannklinikken, Jørstad-bygget, Coop Mega (utenfor), og på minst to bolighus i Fåberggata. Fra ett av disse ble to jenter reddet ut gjennom et kjellervindu i natt, etter at vannet fosset inn i boligen.

Veg og jernbane

E6 er stengt sør for Otta, med omkjøring på baksidevegen. E6 er også blitt stengt helt på Hjerkinn, etter at det er gått et stort ras i Drivdalen. Samtidig er vegen fra Folldal til Hjerkinn stengt.

Mange mindre veger i hele distriktet er stengt etter at de er blitt rasert av vann og jord.

NSB har måttet stanse togtrafikken mellom Fåvang og Sel fordi jernbanesporet er oversvømt av vann mange steder. Det er uavklart når togtrafikken kan starte igjen.

Vannet stiger

NVE kunne i formiddag fortelle at vannstanden i Mjøsa, som også gir signaler for situssjonen i Lågen, var på 5.05 meter. Det er ventet at denne vannstanden vil stige betydelig det kommende døgnet, for ikke å snakke om noen døgn fremover.

Under storflommen i 1995, var vannstanden i Mjøsa rundt 6,50 meter.

NVE hadde ikke egen vannstandmåling for Lågen ved 12-tiden i dag.

Det er ventet mer regn det neste døgnet.

LES OGSÅ: Alt om rasene i mai 2008