- Vi blir i Veikledalen

VIL BO HER: Petter Nordlien tror han og kona får bo i huset sitt ved starten av Veikledalen, men venter på endelig svar fra kommunen.

VIL BO HER: Petter Nordlien tror han og kona får bo i huset sitt ved starten av Veikledalen, men venter på endelig svar fra kommunen. Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel

Petter Nordlien (70) regner med å få bo i Veikledalen.

DEL

- Vi vil bo her. Det er ikke noe som tyder på at det vil gå ras ved huset vårt, sier Nordlien.

Før helga sa representanter fra Norges Vassdrags- og Energidirektorat (NVE) at det ikke bør bo folk i Veikledalen i framtida på grunn av rasfaren.

Eiendommen til Petter Nordlien ligger ved inngangen til Veikledalen. Sideelva Børju har kommet brei og flomstor på siden av bolighuset og tatt med seg hekken. Nedenfor vokste Veikleåa helt innpå tomta. Store steiner er ført med flomvannet og dannet en stor steinrøys på to sider av huset.

Aldri før

- Vi har aldri før opplevd noe lignende, sier Petter Nordlien.

Han og kona Else våknet om natta av bulder fra elva. De prøvde å lede unna vannet, men valgte å pakke og reiste vekk fra flommen, og til hytta på Kvamsfjellet. De kom tilbake 2. pinsedag.

- Siden har vi bodd her, sier han.

Vann i kjelleren og skade på tomta ble resultatet etter flommen. Samt at de ikke har rent drikkevann.

Nordlien tar drikkevannet fra Veikleåa.

- Kloakken fra Kvamsfjellet renner rett ut i åa. Her kommer det til å være urent vann i lang tid. Dette burde kommunen ta tak i. Vi er avhengige av vannet fra åa.

70 år i dalen

Nordlien har bodd i Veikledalen i 70 år. Han ble født og oppvokst på bruket Nordlia lengre opp i dalen. Han er den eldste som bor her, av dem som her herfra.

I 1972 bygde han seg hus nederst dalen og har bodd her siden.

Barndomshjemmet er det sønnen som eier. Det skulle selges akkurat i det rasene kom. Visning var planlagt. Nå tyder alt på at bruket ikke kan bebos i framtida.

- Det er trist at det blir fraflytta, men det kan komme nye ras. Det er ikke trygt oppi her, sier han.

Nordlien kjenner Veikledalen og historien. Han forteller om storflommen i 1938. Da reiste bruene i dalen, men ingen hus ble berørt, slik det ble nå. Familier har flyttet herfra på grunn av rasfare tidligere. Flere hus står ubebodd.

Store steinblokker

Vi håper inderlig å få bo her. Geologer skal ha sagt at det ikke er rasfarlig akkurat her vi har huset. Men vi har verken hørt noe om evakuering under flommen eller hva det blir til nå, sier Nordlien og venter på beskjed fra kommunen.

- Hva tenker du om at dalen kan bli fraflytta?

- Det blir et øde dalføre, men det er riktig at folk ikke skal bo der det er fare for ras, sier han.

Han håper at geologer vil se nærmere på hele området, spesielt på østsida av dalen.

- Der er det mange steinblokker som ligger oppe i Kleppberget og der har det gått ras før.

Nordlien er kritisk til at det ikke ryddes langs elvene.

- Jeg har selv ryddet fra tomta vår og omkring en kilometer oppover Veikleåa. At det ikke ryddes, bidrar til økt flomfare, mener han.

Blir informasjonsmøte

Virksomhetsleder i Nord-Fron kommune, Bjørn Bjørke, sier til GD at det vil bli et informasjonsmøte for alle som bor i Veikledalen, så snart kommunen har fått den endelige rapporten fra NVE

Artikkeltags