- Vi tar dyremishandling på alvor

Bondelagsleder Trond Ellingsbø jobber for å unngå dyretragedier. Bildet viser en dyretragedie som Mattilsynet har avdekket ved et tidligere tilfelle.

Bondelagsleder Trond Ellingsbø jobber for å unngå dyretragedier. Bildet viser en dyretragedie som Mattilsynet har avdekket ved et tidligere tilfelle. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Bondelagsleder Trond Ellingsbø vil gjerne ha hjelp til å avdekke psykisk sykdom hos bønder.

DEL

– Det er ingen annen sak vi har jobbet så mye med, sier leder Trond Ellingsbø i Oppland Bondelag.

Når det kommer til brudd på dyrevernloven er han klokkeklar:

– Det går ikke an å akseptere.

Alvorlige konsekvenser

Ellingsbø understreker derimot også at bak bønders brudd på dyrevernloven ligger det gjerne personlige problemer.

– Når noen går på veggen, så hender det at de slutter å gå på jobb. Det har jeg forståelse for, men dessverre får dette veldig alvorlige og helt uakseptable konsekvenser i vårt yrke, sier han.

LES OGSÅ: Krever hardere straff

Bondelagslederen forteller at psykisk helse står høyt oppe på lista over prioriterte områder for bondelaget.

– Vi prøver å være flinke til å ta vare på hverandre og lese signaler. Dessverre så ser vi at det er vanskelig å oppfatte slikt før det er for seint, sier Ellingsbø.

Vil gjerne ha tips

Ellingsbø tror en av årsakene til at ikke flere bønder med psykiske problemer blir fanget opp av kollegaer før dyretragedien har skjedd, skyldes at det er blitt større avstand mellom bønder.

– Det er mer og mer vanlig at bare en person har ansvaret for dyreholdet på gården. Samtidig blir det færre bønder, så det går lengre tid mellom hver gang noen stikker innom. Når bonden i tillegg ofte må spe på inntekten med andre jobber bruker han mindre tid på gården, og det blir vanskeligere å følge med.

LES OGSÅ: Dømt til fengsel for dyreplageri

Ellingsbø skulle ønske at noen hadde et godt system for å avdekke psykisk sykdom hos bønder.

– Gi oss gjerne innspill på hvordan vi kan gjøre det, slik at vi slipper slike tragiske saker. Det går inn på hele næringa, sier han.

Artikkeltags