– Jeg reagerer for eksempel på skytelyder på TV, fortalte den 45 år gamle politibetjenten da rettssaken mot mannen som skjøt ham startet i tingretten på Lillehammer mandag.

En 69 år gammel mann er tiltalt for drapsforsøk etter hendelsen i november i fjor. Han hevder han handlet i nødverge.

Les også: Vil ha full frifinnelse

Skuddsikker vest

Haglskuddet traff politimannen i korsryggen, nedenfor den skuddsikre vesten. Han har fortsatt 20 hagl i ryggen. Noen ligger to til tre centimeter inn i kroppen, andre ligger nesten i overflaten av huden, slik at han kan kjenne dem. Der blir de liggende. Det er ikke det eneste han bærer med seg fra hendelsen.

I retten fortalte politimannen om en kraftig reaksjon da en stor madrass smalt i gulvet under turnavslutninga til ett av barna.

– Håra reiste seg på ryggen min, og jeg stivnet helt.

Les også: Erkjenner ikke straffskyld

Politimannen opplever av og til visuelle tilbakeblikk til hendelsen. For eksempel kan han se hagleløpet komme ut av døra. Også kona og barna har hatt reaksjoner.

Under forklaringen ser den tiltalte 69-åringen ned. Av og til bort på politimannen som forteller om livet etter hendelsen.

– Vi er her for å hjelpe deg

Politiet ble tilkalt etter en episode på legekontoret på Vinstra, der mannen hadde oppført seg truende. Politiet dro hjem til ham og ringte på døra, men det var ingen som åpnet. Den ene ropte:

– Vi er fra politiet. Vi er her for å hjelpe deg.

Politimannen er usikker på om tiltalte hørte ham, men tiltalte kom bort til døra og lyste på ham med en laserpenn gjennom vinduet.

– Nå skremte du meg. Slutt å tull med meg. Kom ut, så får vi ta en prat med deg, sa politimannen. Tiltalte forsvant inn i boligen igjen.

Den ene politimannen gikk til bilen for å hente utstyr som kunne brukes til å ta seg inn i boligen med. Den andre politimannen gikk ned fra trappa. Kort tid etter åpnet tiltalte døra og avfyrte to skudd.

– Jeg husker døra gikk opp, og at jeg så våpenet komme ut av døra. Jeg ropte «hagle» slik at min kollega skulle få det med seg. Jeg snudde meg for å løpe, og så hørte jeg at det smalt. Jeg er glad for at jeg hadde på meg vesten, og jeg er glad for at jeg snudde meg for å løpe unna. Om jeg ikke hadde snudd meg unna ville salven truffet meg i bringa, eller i ansiktet. Om jeg ikke hadde hatt vesten på kunne jeg vært lam i dag, eller i verste fall død, sa politimannen i retten.

Hørte ham rope

I øyeblikkene før skuddene falt sto den andre politimannen ved bilen, om lag 20 meter fra trappa.

– Jeg hørte høyt og tydelig at min kollega ropte «hagle». Jeg spurter for å komme med i dekning, og ser min kollega løpe, jeg hører at det smeller og ser han falle til bakken og krøke seg sammen. Han så ut som et jaget dyr. Jeg hører høyt og tydelig at han roper at han er truffet, sa politimannen, som var livredd for å bli drept.

–Jeg var redd jeg skulle bli skutt i ryggen mens jeg løp, sa betjenten.

Han husker at det smalt noen meter fra ham. Det var det andre haglskuddet, som traff gjerdet like ved ham. Politimannen kom seg i sikkerhet, trakk våpenet og tok ladegrep. Da var det stille på gårdsplassen. Etter 20 til 25 minutter kom det forsterkninger og ambulanse til stedet.

Les også: – Vinstra-politiet var ulovlig bevæpnet