Vrakes som Høyre-topp

Nominasjonskomiteen ønsker ikke gruppeleder, Jørand Ødegård Lunde, som Høyres fylkesordførerkandidat. Her sammen med Lasse Lehre. Foto: Kjell Haugerud

Nominasjonskomiteen ønsker ikke gruppeleder, Jørand Ødegård Lunde, som Høyres fylkesordførerkandidat. Her sammen med Lasse Lehre. Foto: Kjell Haugerud Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Etter 16 år på fylkestinget vrakes Jørand Ødegård Lunde som Høyres fylkesordførerkandidat.

DEL

Selv om et klart flertall av lokallagene har støttet Ødegård Lunde i prøvenominasjonen, vil nominasjonskomiteen ha en annen listetopp. 18 har avviklet prøvenominasjon. 11 vil ha Ødegård Lunde som fylkesordførerkandidat.

Men fire kommunepartier vil ikke ha henne med på lista i det hele tatt. Det er Gjøvik, Lunner, Gran og Jevnaker. Tre av disse vil ha Kari-Anne Jønnes fra Gran som toppkandidat og det er også nominasjonskomiteens enstemmige konklusjon.

– Vi bruker ikke matematikk, men har gjort en helhetsvurdering. Ødegård Lunde har vært gruppeleder i to perioder og det har kommet krav fra deler av partiet om en fornyelse. Nå har vi fått en liste med bredde, fornyelse og erfaring, sier lederen av nominasjonskomiteen, Anne Hagen Grimsrud.

Hun synes imidlertid det er flott at Ødegård Lunde slipper til nye krefter, samtidig som hun vil fortsette å jobbe for partiet. Nominasjonskomiteen har satt henne opp på andreplass på lista.

LES OGSÅ: Dette er Høyre-lista

LES OGSÅ: 19-åring kan få plass i Fylkestinget for Høyre

I tenkeboksen

Fullt så sikker på fortsettelsen er ikke Ødegård Lunde som meldte på Facebook at hun er i tenkeboksen og stiller spørsmål om det er riktig av henne å fortsette.

– Ja, jeg er litt i tenkeboksen. Jeg er opptatt av helheten på lista. Hvis ikke helheten og distriktsprofilen blir ivaretatt, er jeg betenkt, sier hun til GD.

– Er du skuffet over innstillingen?

– Jeg er mest glad og ydmyk for at så mange lokallag støtter meg etter så mange år. Men det er mange flinke kandidater og det blir opp til nominasjonsmøtet å avgjøre, sier hun.

Også for to år siden ble det gjort forsøk på å fjerne Ødegård Lunde. Da var det stortingsnominasjon og kampen sto om andreplassen på lista bak Olemic Thommessen. Også den gang hadde hun bred støtte i lokallagene, men nominasjonskomiteen vraket henne ved at lederen brukte dobbeltstemmen.

Et spetakkel uten like

Nominasjonsmøtet ble et spetakkel uten like. Høyrelag fra halve Gudbrandsdalen sto i fare for å bli sendt hjem uten å få stemme fordi de ikke hadde avviklet medlemsmøtene formelt riktig når de velge utsendinger til nominasjonsmøtet.

Nåværende fylkesleder Svein Håvar Korshavn sto hardt på en streng praksis. En opphetet diskusjon varte i tre timer og sentrale partimedlemmer truet med å reise hjem og melde seg ut. Men det endte med at Ødegård Lunde ble valgt som vararepresentant på Stortinget.

Verdifull fylkesordfører

Nominasjonskomiteens flertallet begrunnet den gang sin innstillingen med Ødegård Lundes sterke posisjon i fylkestinget og som svært viktig for å nå Oppland Høyres mål om å få fylkesordføreren i 2015.

– Men dette gjelder ikke lenger?

– Jeg satt ikke i den nominasjonskomiteen så det kan jeg ikke kommentere, sier Anne Hagen Grimsrud.

Stille før stormen

Foreløpig er det stille før stormen. Men Oppland Høyre kan få et nytt nominasjonsmøte med høy temperatur når de møtes på Honne 16. november.

Overfor GD blir det formidlet sterk misnøye med et listeforslag der distriktsprofilen er svekket. Hanne Velure er medlem av Høyres sentralstyre, men er plassert på en 6. plass på listeforslaget. Selv vil hun ikke si annet enn at listeforslaget slik det foreligger er bredt sammensatt med representanter fra alle regioner samt Unge Høyre på de seks første plassene som hun regner som sikre.

– For egen del takker jeg for tilliten og så får vi se hva nominasjonsmøtet vil, sier hun.

I en pressemelding fra nominasjonskomiteen heter det at de har hatt en lett jobb i og med at 67 personer har sagt ja til å stå på lista. De omtaler Kari-Anne Jønnes som en dyktig og samlende kandidat med stor kapasitet. Hun har sittet en periode på fylkestinget og er også medlem av kommunestyret i Gran.

– Nominasjonskomiteen mener hun blir en svært god frontfigur for Oppland Høyre både i valgkampen og i neste fylkestingsperiode, heter det fra nominasjonskomite.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken