Gå til sidens hovedinnhold

Wolfgang Müller forteller sin egen OL-historie

Artikkelen er over 8 år gammel

Han var mannen som lanserte Lillehammers OL-kandidatur, men også den som følte seg parkert på sidelinja.

Tirsdag kom boka om Wolfgang Müller.

Ei bok tyskeren fra Lillehammer har gått svanger med i tiår. Det er fortellingen om nesten 70 år det har tatt forfatteren og tidligere journalist i Lillehammer Byavis, Liv Maren Mæhre Vold omtrent ni måneder for å gjenskape i bokform.

Historien om Lillehammer-OL, slik den fortonet seg og i ettertid ser ut gjennom Wolfgang Müllers blikk og minne, har naturlig nok fått en sentral plass på de rundt 140 sidene. Deler av konflikten med LOOC-direktør Petter Rønningen er kjent gjennom media. Men ikke alt. I flere kapitler forteller Müller mer om hva som skjedde i kulissene, under søkerarbeidet, i prosessen, fram mot beslutningen og under gjennomføringen.

Ikke topp-akkreditert

Et eget kapittel er viet bråket rundt akkrediteringen: «Jeg forholdt meg rolig, og noterte meg bare bak øret at jeg ikke hadde fått toppakkreditering som den første fra Lillehammer som strengt tatt, i all beskjedenhet, burde ha fått den», heter det i boka.

Müller forteller at Audun Tron ikke skjønte hvorfor, og skildrer hvordan han senere fikk overrakt en konvolutt med akkreditering og forklart at det hadde vært en «datafeil». På slutten av kapittelet heter det: «Det ble Petter Rønningens siste forsøk på å skvise ut Wolfgang, og heller ikke denne gangen lyktes han». Rønningen er ikke sjøl intervjuet for å gi sin versjon.

– OL utgjør 23 prosent av boka, sier Wolfgang Müller til GD. «Mitt liv i Norge» er trykket i 1.500 eksemplarer.

– Det var i forbindelse med et intervju Liv Maren gjorde med meg om Maihaugen, at min gamle tanke om å skrive bok kom opp. Et lykketreff, sier lillehammerpatrioten, som for tiden hinker rundt på krykker hjemme i Halvdan Svartes veg, etter å ha fått seg ny hofte.

Fra oppvekst til ettertanke

28. februar 2014 fyller Müller 70 år. De senere åra har han vært i vinden når det gjelder bråket rundt Anders Sandvig og Maihaugen. Også dette er gitt plass i boka. Mindre vet folk at han nesten fikk Cliff Richard til Lysgårdsbakkene.

Fortellingen går helt tilbake til barndommen og oppveksten i Tyskland, og til hans første år i Norge da han opplevde at nordmenn ropte «Heil Hitler» til ham.

– Det er blitt en bilateral bok om Norge-Tysland og mye jeg aldri har snakket om før, sier Müller. I egne kapitler tenker han høyt om alt fra norsk integreringspolitikk til Ungdoms-OL og Oslo-OL 2022.

Kommentarer til denne saken