Yasmeen holder på nynorsk

Sierksma Liebe og Yasmeen Biabani i Le Decor er et godt team. Foto: Silje Rindal

Sierksma Liebe og Yasmeen Biabani i Le Decor er et godt team. Foto: Silje Rindal Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Språk og jobb er viktigst for god integrering. Det har Yasmeen Biabani erfart.

DEL

Utpå nyåret kommer en ny stortingsmelding om integrering. Høringsrundene er allerede i full gang. Ikke overraskende er god norskopplæring og inkludering i arbeidslivet tiltak som pekes på fra alle hold. Det er de enige i, både asiatiske Yasmeen og europeiske Nienke som jobber på butikken Le Décor i Lillehammer.

Afghanske Yasmeen har bodd i Norge i mange år, på flere steder. Som tenåring kom hun med familien til Ørsta.

- Der vokste jeg opp og gikk på skole, sier 28-åringen på klingende sunnmørsk.

Hun kom til Lillehammer for et år siden. En politisk hendelse til våren er grunnen til at vi har oppsøkt Yasmeen på jobb i butikken Le Décor, drevet av nederlandske Nienke Sierksma Liebe.

- Det er mye som er viktig for god integrering, men nøkkelen er språket, mener Yasmeen. Hun holder hardnakket på nynorsken og har til og med opplevd å få kjeft og bli bedt om å snakke bokmål i telefonen...

- Jeg er privilegert og har fått jobb både som tolk og i butikk. Men jeg vet at mange innvandrere, spesielt muslimer, sliter i arbeidsmarkedet. Det betyr så mye at du får en sjanse til å vise hva du kan. Svært mange ønsker å arbeide. En jobb gjør at du er opptatt med noe meningsfylt og får mulighet til å treffe andre. Sitter du bare hjemme er det lett å få psykiske helseproblemer, påpeker Yasmeen. Hun har framtidsplanene klare, og vil neste år fortsette sine studier med tanke på å bli sosionom.

Artikkeltags