Gå til sidens hovedinnhold

- Ikke legg ned linja vår

Artikkelen er over 3 år gammel

Fylkesopplæringssjef Inge Myklebust foreslår å legge ned tre utdanningstilbud i distriktet: "Design og håndverk" og "VG1 toppidrett med badminton" på Otta, samt "Vg1-Vg3 Reiseliv med studiekompetanse" på Lillehammer.

Les også: Tre utdanningstilbud kan bli nedlagt i videregående skole

Det bekymrer Design og håndverk-elevene ved Lillehammer videregående skole avdeling nord, som frykter for at det samme skjer på Lillehammer.

- Det er veldig dumt. Det er nå Norge begynner å komme litt inn i det med mote og egen produksjon. Det er norsk håndverk i seg selv som kommer til å bli borte om utdanningen legges ned, mener Mari Oline Sundby, Terese Strømme og Aurora Helmine Hagen Krekke.

De går i 3.- og 4.-klasse på kjole- og draktsømlinja ved Lillehammer videregående skole avd. nord, der Design og håndverk er første skoleår, som har utdanningstilbudet i tillegg til Otta.

Les også: Ønsker flere søkere til design og håndverk

- Du kan bli hva du vil etterpå

De sier det ikke er bare tilbudet på Otta som har vært nedleggingstruet.

- Læreren vår har kjempa for faget hver eneste år i flere år nå.

Sømelevene mener det er for lite informasjon om studieretningen.

- Vi må alltid jobbe hardt for å promotere oss selv. Vi har nådd fram til nå, men skulle ønske det var noe som kunne fremme linja vår mer, sier Terese Strømme.

Jentene er enige om at studieretningen har ufortjent lav status.

Les også: Sømelevene ble invitert til slottet etter kongeparets hagefest

- Mange tror kanskje ikke studietilbudet er et sikkert yrkesvalg, men det er feil. Du får deg jobb. Tekstilindustrien er blant de største i verden, og du kan jobbe både kreativt og variert.

- Ungdom vet ikke nok om alternativene rundt dette faget. De er opptatt av jobb i framtida og hva de kan komme inn på, og vet ikke hva de kan komme inn på videre med et svennebrev, sier Mari Oline Sundby.

- Men vi kan bygge på med å ta studiekompetanse, og da er det like muligheter som for alle andre, og i tillegg har vi to års arbeidserfaring som gir et enda bedre utgangspunkt, samt alderstillegg, forklarer Aurora Helmine Hagen Krekke.

Sømelevene, som også er lærlinger, vet dermed mye om hva som venter dem i arbeidslivet.

- Du kan bli hva du vil etterpå med studiekompetanse, og med litt arbeidserfaring blir du også mer ettertrakta, understreker Sundby.

Les også: Arrangerer elevkveld om gjenbruk til skoleball på Fretex

Har bedt fylkeskommunen på besøk flere ganger

Flere ganger har skolen invitert fylkeskommunen på besøk og arrangementer så de kan se hva yrkesvalget går ut på, men uten særlig hell.

- Vårt råd til fylkesopplæringssjefen er: Kom og se hva vi driver med! Snakk med oss og se hvor glad vi er i det vi gjør og hva vi får til, oppfordrer Strømme, Sundby og Krekke.

Nå håper de fylkesopplæringssjefen tenker seg om en gang til før han fjerner utdanningstilbudet.

Se også: Elevenes eget moteshow