Gå til sidens hovedinnhold

Nyt og skryt av sommer-Norge!

Artikkelen er over 2 år gammel

leserinnlegg Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

En Facebook-feed full av brede glis og kroneis laget på norsk melk, fløte og jordbær. En snap fra handelen på et selvbetjent morellutsalg i et spektakulært fjordlandskap. Et Instagram-bilde av spekemat og dampende nypotet med setersmør på hytteverandaen etter en vellykket fjelltur.

I sommer er det god sjans for at dette er blant motivene som dukker opp i sosiale medier. For første gang foretrekker nemlig flere nordmenn Norgesferie framfor utlandet. Hele seks av ti nordmenn planlegger å legge ferien innenlands. Det er ikke så rart. Tilbudet av norske natur-, mat- og kulturopplevelser er enormt.

Du møter garantert på levende landskap i ferien din. Bildene vi deler i sosiale medier fra disse opplevelsene bekrefter hvor heldige vi nordmenn har vært fra naturens side. Men de forteller også at det langstrakte landet vårt fortsatt brukes aktivt. Det er alt annet enn flaks.

Uavhengig om ferien går til fjell, fjord eller flatbygd er du nærmest garantert å møte levende landskap og lokalsamfunn. Du trenger ikke se lenger enn til nabolandet vårt i øst, for å forstå at dette er en unik kvalitet ved landet vårt. Så hva er det som ligger bak? Ofte vil du oppdage at det norske landbruket er svaret.

Lyse netter og hardt arbeid gir den unike norske smaken

Med utgangspunkt i de lokale jordressursene produseres trygg og ren norsk mat fra Lindesnes i sør til Lebesby i nord. Engasjerte bønder høster frukt, bær og grønnsaker fra flate åkre og vakre fjordsider gjennom en kort sommer og vekstsesong. Det er slik vi kan nyte den unike smaken som bare kan skapes med lyse netter og hardt arbeid.

I fjellet og i utmarka er sjansen stor for at du møter på en liten gjeng av de 2 millionene sauer og lam som spiser gress, lager kjøtt og ull og som opprettholder det vakre landskapet som vi alle er så glade i. Og som turister også elsker så mye at stadig flere legger både ferien sin og lommeboka si hit til Norge.

Landbruket skaper arbeidsplasser og milliardverdier

Bak de vakre feriemotivene og den gode smaken av sommer står ei næring som med utgangspunkt i lokale ressurser og foredling i en samvirkebasert matindustri skaper milliardverdier, titusenvis av arbeidsplasser og grunnlag for bosetting i hele landet. Ei næring som er hjørnestein i flerfoldige lokalsamfunn og gir grobunn for andre typer virksomhet. Ei næring som er en betydelig kulturbærer og sørger for at håndverkstradisjoner, smaksopplevelser og landskap holdes i hevd.

Det det all grunn til å både nyte og skryte av Norge i sommer - med alle sanser, og også gjennom mobilkameraet. Husk bare at det er mer enn flaks som ligger bak de gode opplevelsene og de flotte motivene.