Gå til sidens hovedinnhold

OBS-varsel fra meteorologene: Skogbrannfare også i Gudbrandsdalen

Artikkelen er over 2 år gammel

Brannmannskapene begynner å få kontroll på skogbrannene på Sørlandet, men det er fremdeles skogbrannfare over store deler av landet.

I Lillehammer og Gudbrandsdalen har meteorologene sendt ut varsel om stor skogbrannfare.

– Når snøen forsvinner, det blir bart og fjorårets vegetasjon er tørr, så kan det ta fyr. Da er det ikke så mye som skal til, sier vakthavende meteorolog Hanne Beate Skattør hos Meteorologisk Institutt.

Det er spesielt gress og lyng som er utsatt for brann i disse tider. Meteorologene anbefaler folk til å være forsiktig med åpen ild, og å følge lokale myndigheters instruksjoner. Vegetasjon kan svært lett antennes og store områder kan bli berørt, noe man tirsdag så på Sørlandet.

Mot helga er det meldt litt nedbør, men det er avhengig av at det er en betydelig mengde dersom faren skal avta.

– Det kommer selvfølgelig også an på hvor lenge det har vært tørt. Steder som har hatt snø til inntil nylig vil ha mindre fare, men dersom det kun er et par millimeter nedbør tørker raskt opp igjen. Det må regne ganske godt for at det monner, sier Skattør.

Mot helga vil det bli mer skyet vær, med med stigende temperaturer. Og i følge yr.no kan temperaturene komme opp mot 20 grader enkelte steder i GD-distriktet i løpet av helga.