Maria Kjos Fonn (32) reagerer i Dagbladet kraftig på Dronning Sonjas tale til sitt barnebarn under festmiddagen for prinsessens 18-årsdag. Så forutsigbart at noen måtte både reagere og skrive om dronningens ord til sitt barnebarn. Jeg tenkte med det samme ordene var sagt - at her setter «krenkomanien» og «vi-må-da-pakkes-inn-i-bobleplast-manien» inn!

Når dronningen sa at «Min mor sa at det kommer ikke an på hvordan man har det, men hvordan man tar det. Dette har hjulpet meg meget. Disse ordene ønsker jeg å gi videre til deg», så er det presis hva mange av oss som har levd et lengre liv og vært ute en og annen vinternatt, vi vet: At uansett hva livet byr oss av motgang og utfordringer - for det er noe til oss alle - så er den indre styrke og vår evne og vilje til å ta den frem, vårt aller viktigste verktøy for å takle dem.

Det betyr ikke - og det mente garantert heller ikke dronningen - at vi skal klare alt alene og ikke søke hjelp når vi trenger det. Men akkurat dette med å tro på seg selv, å ha tillit til at man kan klare så mye mer enn man er klar over, at det som oftest er lys i tunellen og at det kommer bedre dager - kanskje det er noe av det viktigste vi kan forsøke å gi videre til ungdommen.

De gamle er eldst - og livserfaring bør ikke undervurderes!

Hanne Alstrup Velure, Lesja, mamma, politiker og medmenneske som har levd 58 år