Økt pris for anstendighet

UNNGIKK SPLITTELSE: Statsråd Olaug Bollestad og Frps Morten Ørsal Johansen ble enige.

UNNGIKK SPLITTELSE: Statsråd Olaug Bollestad og Frps Morten Ørsal Johansen ble enige. Foto:

DEL

GD MENER
Erna Solberg og hennes
mindretallsregjering ble til slutt presset til å legge mer penger på bordet til landets pelsdyrbønder. Hvor mye er det fortsatt ingen som med sikkerhet kan slå fast. Men nå har Regjeringen erkjent at erstatninger skal skje med utgangspunkt i det som omtales som «ekspropriasjonsrettslige regler».

Dette innebærer at myndighetene – anført av et Høyre som egentlig ønsker frihet til å drive næring her i landet – må erkjenne et helt annet erstatningsansvar enn det Regjeringen fram til i dag har gjort. Et fristilt Frp har under hånden kunnet true med å gå i allianse med Senterpartiet og Arbeiderpartiet.

Innad i Fremskrittspartiet har det vært en opprør i denne saken. Siv Jensen har insistert på at Frp ikke skal la seg friste av å gå i spann med Sp og Ap, uansett hvor mye de måtte være enige. I pelsdyrsaken har trykket vært så stort at Erna Solberg har måttet gi etter for et langvarig press. Erstatningene til pelsdyrbøndene vil nå bli noe helt annet det skandaløse tilbudet statsministeren først kom med.

Avviklingen av pelsdyrnæringen var et skandaløst vedtak

Sp med, støtte fra Ap, ville ha «full erstatning» når det famøse vedtaket først var fattet. Nå er det utforming av en forskrift, og senere individuell taksering av hver pelsdyranlegg, som vil vise i hvilken grad «full erstatning» blir innfridd. Om det fortsatt blir skjær i sjøen, er denne saken en politisk knute som raskt kan bli en del av neste års valgkamp. Det vil verken Høyre eller Ap ha noe ønske om.

Avviklingen av pelsdyrnæringen var et skandaløst vedtak. Mange vedtak om erstatning til pelsdyrbøndene har vært like skandaløse. Opplendingen Morten Ørsal Johansen, Frps representant, har stått opp mot avviklingen, men tapt innad i eget parti. Som saksordfører er det antatte gjennomslaget en av hans største personlige seire som folkevalgt.

Så gjenstår det likevel flere runder med politisk håndverk for å se om det som nå skjer er et nytt spill for galleriet eller om det resulterer i et anstendig oppgjør.

– Ny erstatningsordning betyr millioner ekstra

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags