Gå til sidens hovedinnhold

Økt smitte hos nabokommuner

Det britiske muterte viruset er påvist i alle gjøvikregionens kommuner. Det advares mot unødvendig reising.

Ettersom alle gjøvikregionens kommuner i løpet av ett døgn viser seg å være direkte eller indirekte rammet av den britiske varianten, må det advares mot unødvendig reising og sosiale samlinger i tiden framover.

I Lillehammer har det ikke vært registrert smitte siden 27. februar.

Smitte på Hedmarken også

En person i Gjøvik er smittet av den britiske muterte virusvarianten av covid-19. Det er også sterk mistanke en av gjestene på Burger King i Gjøvik mandag kveld er smittet av denne varianten.

Det skriver Gjøvik kommune i en pressemelding, ifølge Oppland Arbeiderblad.

Onsdag morgen blir det rapportert om to nye koronatilfeller på Hedmarken. Tallene kommer fram i oversikten fra Samfunnsmedisinsk enhet for Hamarregionen, som viser status klokken 21.50 tirsdag kveld.

«Det er to nye smittetilfeller i regionen i dag. Én med kjent smittevei, én med ukjent. Ingen nye grupper i karantene og ingen nye innkvarteringer», skriver de i pressemeldingen onsdag morgen.

Det er ingen nye smittede i Ringsaker siste døgnet. I løpet av den siste uka har det vært ni smittetilfeller i Ringsaker.

De to nye tilfellene hører til i Hamar og Stange.

Les også

Kommuner må gi fra seg vaksinedoser: – Dette må gjelde for en begrenset periode

Var på Burger King på CC

Kommuneoverlege i Gjøvik, Siri Fuglem Berg, opplyser at den personen som er bekreftet smittet av det britisk muterte viruset er en av dem som testet positivt i forrige uke.

Det er også sterk mistanke om at minst to andre er smittet av denne koronavarianten. Her er ikke prøvesvaret kommet ennå.

En annen mistenkt smittet var på Burger King på CC mandag kveld denne uka. Dette gjør at kommuneoverlegen oppfordrer alle som var der i perioden klokka 18.00-20.00 1. mars om å teste seg.

Fuglem Berg har rådført seg med Folkehelseinstituttet i spørsmålet om hvorvidt de også bør være i karantene.

– Vi har fått til svar at det holder at de tester seg. Da er reglene som vanlig at de må holde seg hjemme til de har fått svar. Det er også viktig å være klar over at du kan ha negativ test nå, men likevel bli syk om noen dager. Da er det viktig å ta ny test, sier kommuneoverlegen

Les også

Det er risikabelt å svekke forsvaret av resten av landet for å bøte på situasjonen i Oslo

Seks nye smittede i Gjøvik

Fem personer som er husstandsmedlemmer med tidligere smittede har også blitt smittet av koronaviruset, melder Oppland Arbeiderblad onsdag morgen. To jenter under 20 år, en kvinne i 20-årene, en mann i 70-årene, en kvinne i 40-årene og en annen mann i 70-årene har fått påvist smitte.

En mann i 20-åra er og smittet, her jobbes det fortsatt med smittesporing.

Minst to klasser ved læringssenteret rammes av de nye smittetilfellene.

Advarer mot unødvendig reising

Den smitteutsatte og deres husstandsmedlemmer er satt i karantene, i påvente av testing. Det skriver Søndre Land kommune i en pressemelding mandag morgen.

Samtidig ble det bekreftet at det siste smittetilfellet i Søndre Land, der smitteeksponering skjedde i Viken, uavhengig av det foregående, skyldes den britiske varianten.

Foreløpig er smitteveiene kjente, og vi har håp om å unngå spredning.

Ettersom alle gjøvikregionens kommuner i løpet av ett døgn viser seg å være direkte eller indirekte rammet av den britiske varianten, må det advares mot unødvendig reising og sosiale samlinger i tiden framover.

Kommuneoverlegen har hyppig kontakt og opplever at flere av regionens smittede ikke har hatt symptomer på det tidspunktet smitten har skjedd. Avstand er det eneste som effektivt kan forhindre spredning, sammen med strenge personlige smittevernhensyn, melder OA.

Mutert virus påvist i Østre Toten

Tirsdag fikk kommuneoverlegen i Østre Toten bekreftet mistanken om britisk mutasjon på de to siste tilfeller påvist i Østre Toten kommune. Tilfelle 97 og 98 er britisk koronamutasjon.

Tre husstandsmedlemmer av tilfelle nummer 98 er tirsdag bekreftet smittet.

Det skriver kommunen i en pressemelding.

– I tillegg er det oppstått en mulig smittesituasjon på en langtidsavdeling på Labo der vi mistenker at en ansatt kan være smittet. Denne situasjonen er uavhengig av de andre smittetilfellene. Vi tar ingen sjanser og har satt i gang føre-var-tiltak på Labo for å gjøre det vi kan for å stoppe eventuell smitte, sier kommuneoverlege Rebecca Setsaas i pressemeldingen.

Pårørende er varslet og alle pasienter på den aktuelle avdelingen er testet i dag. De ansatte testes i morgen. Totalt fem ansatte og sju pasienter er i karantene. De aller fleste pasienter på Labo er nå fullvaksinert, og svært mange ansatte har fått første dose. Kunnskap så langt har vist at vaksinen gir god beskyttelse mot alvorlig sykdom.

Strengeste nivå på Romerike

NTB: Lillestrøm og Lørenskog innfører nå de samme strenge koronatiltakene som Oslo, blant annet ved å stenge treningssentre, butikker og serveringssteder.

I sin innledning trakk kommunedirektør Trine Myrvold Wikstrøm i Lillestrøm fram at kommunen har hatt en smitteøkning på 70 prosent den siste uka, samt at rundt 50 prosent av tilfellene er av mutert virusvariant.

– Det er en vanskelig situasjon, sa hun.

Tiltakene som innføres er på nivå 5A, som er det aller strengeste. Målet er ifølge kommunedirektøren blant annet å bremse tilreising fra nabokommuner.

– Det er tungt å anbefale det, og jeg vet det er inngripende for mange mennesker, understreker hun.

Også i Lørenskog hadde kommunedirektøren anbefalt de samme tiltakene som i Oslo.

Frp la fram et forslag om endring, men dette ble nedstemt, og dermed ble tiltakene enstemmig vedtatt.

Ifølge Romerikes Blad er det rapportert om 61 nye smittetilfeller på Romerike siste døgn.

Tirsdag ble det klart at Lørenskog og andre områder med høyt smittetrykk får flere vaksinedoser. Dette gjelder imidlertid ikke Lillestrøm.

Torsdag avgjør Bærum, en annen av Oslos store nabokommuner, om det innføres nye tiltak.

(©NTB)