Gå til sidens hovedinnhold

Ola Matti Mathisen er død

Ola Matti Mathisen, pressemann gjennom 60 år, døde onsdag 78 år gammel.

«Ola Matti Mathisen er et pressehistorisk fenomen». Under denne overskriften ble Ola Matti Mathisen omtalt av kollega Kristian Hosar i boka «I døgnets tjeneste», om avishuset Gudbrandsdølen Lillehammer Tilskuers historie.

Ola Matti Mathisen ble født på Grue på Finnskogen i 1942 og vokste opp på Rotnelia like ved svenskegrensa. Matti debuterte som fotograf i Østlendingen som 12-åring og ble ansatt som journalist i den samme avisa bare 15 år gammel. Senere kom han over i Hamar Stiftstidende som sports- og reportasjesjef. Han var som journalist på sitt første sommer-OL i Roma i 1960, og etter det har trolig ingen norsk journalist dekket så mange OL som Matti.

Matti fikk en enestående posisjon i Lillehammer og Gudbrandsdalen etter at kom til G og LT i 1967, skriver Hosar videre. Han satte fort preg på avisen, med spreke reportasjer og intervjuer, kritiske TV-kommentarer og levende møtereferater. Matti oppsøkte folket. Knapt noen journalist i Lillehammer har hatt slik kontaktflate og tillit hos leserne. Han skrev om alt, fra norsk og internasjonal politikk, sport og katastrofer til notiser om den første hestehoven i søndre bydel. Hans hovedjobb i G og LT i mange år var å være politisk redaktør i Tilskueren.

Matti spilte en betydelig rolle da OL-tanken skulle innarbeides hos lillehamringene.

Da Ola Matti sluttet i GD i 2004, ble han spurt om avisas framtid. Han var tydelig på at regionavisene ikke måtte miste kontakten med det lokale. Alt på trykk behøvde ikke være stort og vesentlig. Lokalavisene har framgang fordi de har denne kontakten, mente Matti.

Han skrev også flere bøker, og bidro sterkt til Fåberg og Lillehammer historielags årbøker.

De siste årene som journalist jobbet han i Uskedalen i Kvinnherad kommune og drev nettavisa Uskedalen.no.

For sitt store arbeid for norsk presse er Ola Matti Mathisen tildelt Kongens fortjenestmedalje i gull.

Han var gift med Anne Ma Mathisen. De giftet seg i Bergen i 1974. De fikk to barn: Marius Mathisen født i 1976 og Espen Mathisen født i 1977.

Alle bildene er fra Ola Matti Mathisens familiealbum og gjengis med deres tillatelse.