Ønsker kommunen å forbedre seg?

Svein-Erik Klouman mener Lillehammer kommune må bli bedre på tilsyn, og mener utbyggingen på Nordseter viser dette.

Svein-Erik Klouman mener Lillehammer kommune må bli bedre på tilsyn, og mener utbyggingen på Nordseter viser dette.

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.På Nordseter har vi fått et nytt eksempel på at ting kan gå galt. En myr er kjørt på semitrailere til Lillehammer og byttet ut med tilsvarende lass med sprengstein. Samtidig har man snauhogd et hele området. Noen ønsker å utvikle Nordseter enda mer, og noen vil bygge vei til Hafjell. Man snakker sågar om en turistdestinasjon. Er det ikke åpenbart at den virksomhet man tillater igangsatt, må sikres og følges opp mot feilskjær?

Kommunal administrasjon har vesentlige verktøy som ikke brukes, men som er viktige for korreksjon og forbedring i denne sammenheng. Kommunen er etter plan- og bygningsloven pålagt å føre tilsyn. Hyttefeltet på Nordseter var ikke avskoget og oppgravd på en dag, og det hadde vært god tid til å oppdage og stoppe ulykkene, om lovpålagt tilsyn hadde vært en innarbeidet rutine.

Spørsmål 1: Hvorfor praktiserer ikke kommunen pålagt PBL-tilsyn i byggesaker?

Når fadesen kommer for dagen, er det et kjempeavvik som etter kommunens egne rutiner skal rapporteres. En undersøkelse utført for kontrollutvalget i 2016, slo fast at kommunens byggesaksavdeling ikke praktiserer avviksrapportering.

Spørsmål 2: Ansees ikke avviksrapportering å ha noen feilrettende virkning i byggesaker?

Tilsyn og avviksrapportering er viktige verktøy både for intern korrigering av feil, og forbedring av rutiner i egen virksomhet. Det er faktisk mulig å iverksette rutiner som kan forebygge og forhindre uønskede resultater.

Spørsmål 3: Hvorfor setter verken politikere eller administrasjon fokus på bruk av disse verktøyene med formål å forbedre egen virksomhet?

Min påstand er at Nordseter-saken viser at det er gode muligheter for forbedring, og at det er mulig å være mer på banen enn man har vært til nå.

Svein-Erik Klouman, Lillehammer

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags