Gå til sidens hovedinnhold

Oppfordrer til forsiktig festing i kveld: – De unge er sultefôret på fest og moro

– Vi har full forståelse for at ungdommen nå har et ekstremt behov for sosial kontakt og moro etter ett år med koronapandemi. Men vær forsiktige, og pass på hverandre i kveld!

Det sier Eivind Sander Dahl, leder av Ungdomsbasen i Lillehammer, og politibetjentene Kåre Idar Skogset og Karl Nordlie.

Kvelden og natten før 1. mai er tradisjonelt tida for utendørs festing flere steder i Lillehammer. I Badedammen, Årettadalen, sentrum og Vingnes samles mange ungdom til uorganisert treff. Ikke bare festlystne russ, men også yngre aldersgrupper. Det bekymrer, både med tanke på alkohol, rus og smittevernregler.

Både politi og Ungdomsbasen er på plass for å bistå om noe skulle skje.

– Ekstremt tolerante

– Først og fremst har jeg stor forståelse for at mange har et ekstremt behov for kontakt. I over ett år har de unge vært underlagt strenge smittevernbestemmelser, og de har vært veldig dyktige til å tolerere dette og kjempeflinke til å holde seg til reglene.

– Men nå er det grunn til å bekymre seg for at festen skal ta overhånd?

– Det kan bli utfordrende. De unge er jo sultefôret på kontakt med jevnaldrende. Nå er det deres tur. Derfor ber vi alle om å være ekstra forsiktige, sier Dahl.

Både Ungdomsbasen og politiet oppfordrer de unge til å holde fokus.

– Vit hvem du har kontakt med og opptre helst ikke alene. Det handler om å tørre å bry seg. Vit hva som er innafor og ikke. Kontakt de hjemme hvis du trenger hjelp!

Foreldrene

Skogset, Nordlie og Dahl sier videre at foreldre med fordel kan engasjere seg litt ekstra i kveld og i natt, og gjerne ta en kveldstur for å sjekke forholdene.

– Det er viktig at foreldrene har snakket med barna sine før de går ut og har klare regler. De voksne kan også samkjøre seg om hvilke regler som gjelder. Foreldre og andre voksne bør belage seg på å stå klare til å rykke ut for å hente hjem sine unge. Man vet aldri når ungdommen trenger dem. Vi er på plass rundt i Lillehammer i kveld og i natt. Men vi kan ikke håndtere alt.

Klar beskjed

Fungerende ordenssjef Frode Øverås ved politiet i Lillehammer er bekymret for at det skal komme russ fra steder utenfor Lillehammer, som har høyt smittetrykk. Han gir klar beskjed om at de ikke bør komme.

– Vi har forsøkt å formidle at russ for eksempel fra steder i Gudbrandsdalen med høyere smittetrykk enn Lillehammer, ikke skal komme hit i kveld. Normalt ville det vært hyggelig å få besøk av russ utenfra, men ikke denne gangen, sier Øverås.

– Husk smittevern!

Kommuneoverlege i Lillehammer, Morten Bergkåsa, sier at de har erfaring med at folk samles natt til 1. mai, men at det er viktig å huske gjeldende smittevernregler, og at man tar ansvar dersom man kjenner på det minste lille symptom.

Han minner også om de gjeldende anbefalinger og arrangementsbestemmelser.

– Sammenkomster på privat sted kan være på opptil 20 personer, men da kan man ikke blande seg med andre grupper, sier han.

– Min oppfordring er at folk er bevisste og ansvarlige og følger gjeldende retningslinjer og regler.

Han forteller at ungdommer og unge voksne generelt er flinke til å sette seg inn i hvilke retningslinjer som gjelder. Han råder de som ønsker å komme til Lillehammer fra andre kommuner om å holde seg hjemme.

– Vi anbefaler ikke personer å møtes på tvers av kommuner og unødvendige fritidsreiser. Man kan møte personer man er sammen med til daglig og begrenser antallet personer man møter, sier Bergkåsa.