Gå til sidens hovedinnhold

Opposisjonen kritisk til kutt av læresteder ved Nord universitet

Artikkelen er over 1 år gammel

Opposisjonen på Stortinget steiler over forslagene om å sentralisere Nord universitet og legge ned høyskolene i Nesna, Namsos og Sandnessjøen.

Saken toppet den muntlige spørretimen i Stortinget onsdag, der minister for forskning og høyere utdanning Iselin Nybø (V) blant annet ble beskyldt å gjemme seg bak skjørtene til styret og rektor ved Nord universitet.

I slutten av april sendte universitet og rektor Hanne Solheim Hansen et forslag om å endre studiestedsstrukturen på høring. Forslaget om å legge ned de tre studiestedene har vakt stor oppstandelse og møtt stor motstand lokalt.

– Politisk skapt

– Det er regjeringen som har presset gjennom en fusjon. Dette er et politisk skapt problem, mens universitetet ikke har fått midler til å rydde opp. Når har statsråden tenkt å stille opp for universitetet, ville Aps stortingsrepresentant Eirik Sivertsen vite.

– Et universitet må ha to tanker i hodet på én gang: Det skal levere kvalitet og de sørge for å utdanne den arbeidskraften som trengs i regionen, repliserte Nybø, som ikke ville være med på at regjeringen har sendt uklare styringssignaler til universitetet.

– Nå er rektors forslag sendt ut på høring. Det er nå lærestedene, regionene og kommunene skal komme med sine innspill. Jeg har tillit til det blir en ryddig prosess, sa hun – men må samtidig erkjenne at det har vært flere problemer.

Arnstad: – Alvorlig

Opposisjonen peker på at lærerskolen i Nesna scorer svært høyt på både resultater og elevtilfredshet. Marit Arnstad (Sp) mener saken er alvorlig.

– Regjeringen har gitt et utydelig signal, og nå gjemmer statsråden seg bak prosessen. Hva om styret velger sentralisering, hva gjør regjeringen da? Vi man fortsatt gjemme seg bak skjørtene til styret, spurte hun.

Det endelige vedtaket om studiestedsstrukturen ved universitetet skal fattes på et styremøte 26. juni. Ifølge universitetet er dagens organisering verken faglig eller økonomisk bærekraftig.