Gå til sidens hovedinnhold

Oppsiktsvekkende fra Lom

Artikkelen er over 1 år gammel

gd mener Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


– Vi som folkevalgte har fått den tilliten. Da trenger vi ingen folkeavstemning, sier Sp-ordfører Bjarne Eiolf Holø i Lom. Han ber staten om hjelp til å dra en ny prosess for kommunesammenslåing.

Holø er opptatt av folketallsutvikling og befolkningsprognoser. Folketallet i norddalen synker raskt. Andelen innbyggere i yrkesaktiv alder synker, og andelen eldre øker.

Framskriving av folketallsutviklingen er en forholdsvis enkel vitenskap. Den utviklingen både Lom og andre kommuner nå står midt oppe i, har vært beskrevet i 30 år. Det er laget kilovis med utredninger og rapporter for å vise hvorfor sammenslåing og kommuner vil være et riktig grep, også i norddalen. Beskrivelsene er møtt med mistillit av et flertall av innbyggerne i de fleste av våre kommuner, og vi ser nå hvordan flere kommuner forsøker å vokse tettere sammen for om mulig å ta ut noe av den gevinsten sammenslåing kunne gitt.

Dramatikken er i ferd med å slå inn også blant flere innbyggere

Det er ikke nytt at ordføreren i Lom mener det må gjøres noe med kommunestrukturen. Nå er likevel initiativet mer kraftfullt, og dramatikken i folketallsutviklingen er i ferd med å slå inn også blant flere innbyggere. Det er bra. Så er vi spent på hva Sp-politikere som har snakket mye om tvang, tenker om Holø sin avvisning av en ny folkeavstemning.

Så vet alle at vi ikke snur en negativ folketallsutvikling ved å viske ut noen kommunegrenser. Holø er opptatt av å få flere offentlige arbeidsplasser. Regjeringen har vært opptatt av utflytting av arbeidsplasser. Hvis den kan legge på bordet er strategi som viser at slik utflytting i tida som kommer også betyr arbeidsplasser i andre regioner enn fylkeshovedstedene, vil det stimulere til flere initiativ som det Holø nå tar.

Les også

Vil ha ny diskusjon om kommunegrenser: – Skal vi fortsatt bare lene oss tilbake og si at det blir ikke så «gale»?