Gå til sidens hovedinnhold

Ordbruk i debatten

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I debatten som oppstod på GD sin Facebook-side om asylmottaket på Vinstra, ønsket jeg velkommen til vakre Gudbrandsdalen. Reaksjonene var sterke. Altså, la oss slå det fast en gang for alle: Ingen, absolutt ingen mennesker er søppel. Mennesker er mennesker uansett forhistorie, bakgrunn, hva de har gjort/kan komme til å gjøre. Noen mennesker tar feil vei i livet, gjør straffbare handlinger. Noen har oppfatninger som i hvertfall i mine øyne er hårreisende. Men aldri, aldri ville jeg kalt det mennesket for søppel. Det blir helt feil.

Det er mange årsaker til at vi som mennesker trår feil og kommer skjevt ut. Ikke alt kan tilgis. Men de menneskene som utgjør en trussel og utfører dårlige handlinger, får heldigvis sin sak for en domstol og må ta straffen. Det betyr ikke at de kan kalles "søppel", selv om det de gjør er helt uforståelig for oss andre.

Mennesker på flukt er i en situasjon som de færreste av oss her hjemme kan forstå, nettopp fordi vi lever beskytta og blir ivaretatt. Jeg håper virkelig at jeg slipper å se flere innlegg der ordet "søppel" blir brukt om mennesker. Uttalelsen ble rapportert til Facebook og er nå fjernet.

Inger Lise Gabrielsen, Lillehammer