Gå til sidens hovedinnhold

Ørn tar reinkalvene

Artikkelen er over 6 år gammel

Godt tilsyn døgnet rundt til tross: Flere reinskalver er tatt av kongeørn i kalvingsområdene til Lom tamreinlag.

LOM: – Det er ei farefull tid for reinen. Sjølv om simlene passer godt på kalvene sine, greier ørna å ta de nyfødte dyrene, sier Magnar Hansen, styreformann i Lom tamreinlag.

Blir dokumentert

Bare på de siste dagene er tre reinskalver tatt av ørn.

– Heldigvis greier årvåkne gjetere å observere det som skjer, slik at tapene blir registrert og dokumentert, sier Hansen.

– Vanligvis er jerven vår største fiende. Men akkurat nå er det ørnene som gjør størst skade. Vi registrerer at presset på reinsdyrflokkene minker når husdyrene blir sluppet på beite. Da har kongeørna flere byttedyr, kommenterer Magnar Hansen, mangeårig formann i tamreinlaget i Lom.

Kalvene kan fryse i hjel

Uvanlig surt vær i høyfjellet de siste ukene har heller ikke vært gunstig for nyfødte kalver. Blir kalvene våte av sludd og regn, kan de i perioder med vind og lave temperaturer fryse i hjel. Likevel. Dette skjer bare i noen få enkelttilfeller, tror Magnar Hansen. Selv om det blir meldt om full vinter, og nysnø nesten for hver natt, ser han ikke på været som noe stort problem. Tamreinlaget regner med at 1.700 kalver blir født i ukene som kommer.