Otta stasjonsby ble Otta by eller Byen ved Rondane fra år 2000

Av
DEL

leserinnlegg

Over 90 år med Arbeiderpartistyre har satt sine spor på Otta. Ikke én original bygning er igjen, alt av bygningshistorisk verdi er revet og kastet på skraphaugen. Det finnes ikke engang et museum som kan fortelle oss noe om historien til Otta, og alle spor etter krigshandlingene i 1940 er også fjernet.

Barndomshjemmet til milorgmannen Olav Bismo og jernbaneboligen er de siste bygninger som ble revet. Sel kommune kjøpte en enebolig i Storgata, der det fortsatt finnes noen merker etter bombesplinter fra 1940. Det er vel bare et tidsspørsmål før også denne bygningen blir revet.

Over to hundre år med skiferindustri har heller ikke blitt tilgodesett med noe museum eller en permanent utstilling på Otta.

Lampoligrenda skulle så fint bevares med sine skifertak, nå er de flest boligene ombygget, påbygget eller revet, så det er ingenting igjen å bevare.

Otta ble regulert med kvartalstruktur på slutten av 1800 tallet, og den sto fast helt til 2000 tallet. Kjøpesenteret fikk fritt spillerom og slo sammen ett kvartal, nå står resten av kvartalstrukturen for fall.

Hvorfor har vi ikke et nasjonalparksenter, vi har tross alt store deler av Norges første nasjonalpark innenfor kommunegrensene. Rondane Nasjonalpark ble opprettet i 1962 mye på grunn av fjelloppsynsmann Norman Heitkøtter.

Otta ble kåret til landets styggeste tettsted for noen år siden, og etter 1990 har vi hatt tre stedsutviklingsprosjekt som har kostet noen millioner kroner hver gang. Kan vi håpe på bedre omtale ved framtidig arkitektonisk vurdering av byen ved Rondane etter de nevnte stedsutviklingsprosjekt?

Lom har holdt fast på sin bygningshistorie med god hjelp av avdøde arkitekt Torbjørn Fjelstad og blir omtalt som unik. Ringebu det samme, her kan vi beskue kommunehuset Kaupang midt i sentrum, den utvendige arkitekturen er som da bygningen ble oppført på begynnelsen av 1900-tallet.

Jeg sier ikke at Otta er stygg, jeg trives godt på Otta, men ser at vi mangler noe om vår historie både som stasjonsby og som Byen ved Rondane sentralt i byen.

Et museum på Otta som omfattet bygningshistorie, skiferindustrien, krigshistorie, landbruk osv. og et nasjonalparksenter på Mysusæter ved porten til nasjonalparken ville skapt arbeidsplasser og utvikling i kommunen.

Har noen av de politiske partiene ambisjoner om noe slikt i nærmeste framtid?Kåre B. Hansen, pensjonert takstmann, Otta


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags