Otta ble litt mer by

ETAPPEVIS: Johan Nygårsgate er tredje etappe av seks, i utvikling av byen ved Rondane.Foto: Nanna Aanes Wolden

ETAPPEVIS: Johan Nygårsgate er tredje etappe av seks, i utvikling av byen ved Rondane.Foto: Nanna Aanes Wolden

DEL

GD MENEROtta er fortsatt en av landets unge byer. Neste år runder byen ved Rondane 20 år. Sist helg åpnet fylkesordfører Even Aleksander Hagen nye Johan Nygårdsgate. Bredere fortau, sykkelfelt i begge retninger og et triveligere gatemiljø representerer et nytt skritt i den langsomme byggingen av et mer levende bysentrum.

16 millioner kroner er det brukt under og over bakkenivå. Hele vann- og avløpssystemet er skiftet ut samtidig med den øvrige opprustingen. Byen bygges bokstavelige talt stein på stein, med granitt, skifer, kleber.

Byutvikling i Gudbrandsdalen handler gjerne om tvekampen mellom Otta og Vinstra. To tettsteder med vidt forskjellige forutsetninger utvikler seg ulikt. Handelsetableringene som kom samtidig og like etter at ny E6 på vestsida av Lågen på Vinstra, gjorde noe med handlemønsteret, ikke bare øst og vest for Lågen på Vinstra, men også i forhold til nabobygdene.

Det Vinstra vant i trafikk og omsetning ved å bygge et nytt handelssentrum med digre handelshaller og store parkeringsarealer, må Otta forsøke å vinne tilbake over tid ved å satse på andre kvaliteter. Som Johan Nygårdsgate.

Byutvikling er en møysommelig og krevende prosess. Tidligere har Mostugugata og Skolegata fått nytt liv. Etter Johan Nygårdsgate, kommer turen til Ola Dahls gate. Deretter Müllers gate, og endelig Storgata. Alle formes etter samme mal.

Levende og trivelig hele døgnet. Det er Otta sitt konkurransefortrinn

Otta har en kvartalsstruktur som er langt eldre enn vedtaket om bystatus som ble gjort ved årtusenskiftet. Denne strukturen legger noen begrensninger på hva det er mulig å få til. Samtidig representerer den noen klare kvaliteter. Disse kvartalene med kombinerte handels- og bomiljø, er levende og trivelige hele døgnet. Det er Otta sitt konkurransefortrinn.

Les også: Storslått feiring av den nye oppholdsgaten på Otta


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags