Gå til sidens hovedinnhold

Skal ha norske venner i Rotterdam-området

Artikkelen er over 7 år gammel

Drapssiktede Kim Andreas Kristiansen (23) har etter det GD forstår flere norske venner i Rotterdam-området. Men politiet har ikke grunn til å tro at han har fått hjelp av dem mens han har vært i skjul.

ROTTERDAM: GD er kjent med at Kristiansen skal ha norske bekjentskaper i Nederland. De bor innenfor en radius av Rotterdam på 80 km.

Konstitiuert politimester Olav Sørby har sagt til VG:

- Vi har per nå ingen indikasjoner på at han hatt hatt noen medhjelpere mens han har vært på vei til eller i utlandet.

Meldte seg selv

Kim Andreas Kristiansen meldte seg selv for politiet i Rotterdam. I 13-tiden mandag gikk han gjjennom dørene på hovedstasjonen i Rotterdam. Der fortalte han at han var etterlyst i Norge.

Nå sitter han i kjelleren på politistasjonen i påvente av at utleveringssaken hans skal gå gjennom byråkratiet.

Pressetalsmann Tinet de Jonge ved Rotterdam-politiet sier at det er Justidepartementetsom har overtatt saken. Utleveringbegjæringen fra Norge skal behandles der.

Når alt er klart, vil representanter fra Lillehammer-politiet reise til Nederland og hente nordmannen.

Til sin nederlandske advokat og Rotterdam-politiet skal Kristiansen ha sagt at han ønsker å komme hjem til Norge så raskt som mulig.

Han hadde mandag ettermiddag og kveld minst en lang samtale med sin oppnevnte advokat.

Reiste med fly

Vitner så Kristiansen ta bussen til Lillehammer torsdag for snart to uker siden, bare en time etter at politiet oppdaget levningene etter hans stefar på et bål nær Hafjelltoppen i Øyer. Natt til fredag så et avisbud en mann styrte ut i skogen da han kom med bil til adressen han og hans stefar bodde.

Poitiet har sagt at de ikke har visst om Kristiansen har hatt penger og pass med seg. De har heller ikke kommentert om mannen som ble sett ved boligen nattestid, var Kristiansen.

Det siste livstegnet etter Kristiansen har politiet sagt de har medio fredag. Etter det GD forstår kan det ha vært overvåkingsbilder av Kristiansen fra Gardermoen i det han går ut fra toget fra Lillehammer og inn på flyplassen.

Dersom politiet sjekket mulige utenlandsavganger etter at Kristiansen ble fanget inn av videokameraet, fant de trolig også ut når han tok flyet til Nederland.

Ifølge VG tok han et sent fly. Hvordan han tok seg videre til Rotterdam er ukjent. Men GD er kjent med at det går et høyhastighetstog fra flyplassen til Rotterdam en gang i timen.

Reisen fra flyplassen til Rotterdam tar 30 minutter.

Rotterdam er den nest største byen i Nederland, med 607 460 innbyggere . Byen ligger i provinsen Sør-Holland i den vestlige delen av landet. Havnen i Rotterdam er den største i Europa og var verdens travleste havn fra 1962 til 2004.

Var på sporet

- Vi har indikasjoner på at den siktede har oppholdt seg i Nederland noen dager. Vi hadde derfor også i flere dager hatt kontakt med nederlandsk politi i saken. Men av hensyn til etterforskingen vil jeg ikke si hvorfor vi hadde grunn til å tro at han var i Nederland, sa konstituert politimester Olav Sørby mandag kveld.

Stasjonssjef Bjørn Bergundhaugen ga mandag uttrykk for at politiet i flere dager har ført en strategi som har gått ut på å få ham til å melde seg. Flere ganger oppfordret man ham til å melde seg. Man benyttet også andre påvirkningskanaler for å forklare ham at det mest fornuftige for alle parter, inkludert ham selv, var å kontakte politiet.

Politiet sier til Kristiansen er avhørt i Nederland. Etter det GD forstår vil man også ta et litt grundigere avhør av ham. Men de endelige avhørene vil først bli foretatt når han er kommet hjem til Norge.

Kommentarer til denne saken