ØYER: Brød?

– Beklager, vi er utsolgt, sa Inger-Lise Jevne.

Ved siden av sto Erling Jevne og tok opp bestillinger på lammekjøtt.

– Jeg har mistet oversikten på antallet, sa han, som etter kort tid hadde tømt salgsbord foran seg med alle brødene som kona Inger-Lise hadde bakt i eldhuset hjemme på garden.

Kun poteter hadde de nok av, en krysning av Beate og Pimpernell – og det med smaksprøver. Potetene er i år som før plukket på dugnad av medlemmene i skigruppa i idrettslaget.

Kjøpesterke kunder

«Mat fra Øyerfjellet» på Pellestova lørdag ble en publikumssuksess. Både hytteeiere og bygdefolk sto i kø for å handle lokale matvarer fra de fem gardene i det nye samarbeidet. Salgsbodene ble krydret med servering og foredrag, blant annet med Hans Olav Bråtå fra Østlandsforskning som fortalte om brunosten i et innovasjonsperspektiv.

Rådmann Sveinar Kildal tok initiativet til salgsframstøtet, inspirert av en fylkeskommunal studietur til Bilbao i Spania. Som han påpekte;

– Det er et kjøpesterkt publikum i Øyerfjellet, med 3.000 hytteeiere og i alt 700.000 gjester i kommunen i året. Mange av dem er villige til å legge noen kroner ekstra i kvalitetsvarer fra lokale produsenter, sier Kildal.

Det erfarte gardbruker Lars Høvren fra Høvren Sygard. Han solgte blant annet eksklusiv ribbe til 250 kroner kiloen, en vare fjernt fra 29.90 Ribba i lavprisforretningene.

– Kjøttet er fra fjellgrisene som har beitet på naturlig føde på setra i sommer, 900 meter over havet, sier Høvren.

Med bilder på mobiltelefonen viste han kundene griselivet på setra.

Og som han understreket:

– Her har grisene hatt krøll på rumpa hele sommeren.

Mersmak

Nå blir det opp til gardbrukerne å dra «Mat fra Øyerfjellet» og matmarkedet videre. Erling Jevne sier pågangen gir mersmak. Det samme sier Ragnhild Bratberg, daglig leder på Pellestova.

– Arrangementet fylte opp bordene både inn og ute, sier hun som sammen med vert Ingar Tangen bød på helgrillet lam.