"Kan ikke stemple lokalsamfunn på denne måten"

Laila Skåden (Sp) og Nisveta Tiro, som representerer SV i kommunestyre og formannskap,  tar avstand fra ordførerens uttalelser som kom fram i NRK-dokumentaren.

Laila Skåden (Sp) og Nisveta Tiro, som representerer SV i kommunestyre og formannskap, tar avstand fra ordførerens uttalelser som kom fram i NRK-dokumentaren.

Artikkelen er over 1 år gammel

Partiene SV, Kristelig Folkeparti og Senterpartiet i Øyer tar sterkt avstand fra ordfører Brit Kramprud Lundgårds uttalelser i NRK-dokumentaren "Svarteper".

DEL

– Vi har snakket sammen og kommet til at vi ønsker å gi en felles uttalelse knyttet til de kommentarene ordføreren ga om rasisme i lokalmiljøet, sier Sp-leder og ordførerkandidat Laila Skåden til GD.

"Det finst rasister i Øyer"

NRK-dokumentaren "Svarteper" handlet om etableringen av asylmottak på Sølvskottberget, som aldri ble noe av. I dokumentaren får ordfører og andre sentrale aktører kraftig kritikk for manglende prosess og for ikke å ha informert tilstrekkelig.

I dokumentaren uttaler ordføreren dette til journalisten:

«Eg ser jo det at det er ein del framstående politikarar som har meldt seg veldig på. Men eg ser vel også at det er nokre andre krefter. Ein kan jo ikkje stikke under ein stol at det finst rasister også i Øyer. Det gjer det. Og difor er jo det også kanskje ein litt underliggjande bit her, at eg tørr å være sikker på det», sa Brit Kramprud Lundgård i dokumentaren.»

Ordfører i Øyer, Brit Kramprud Lundgård må tåle kraftig kritikk fra politikerkolleger i Øyer etter uttalelser hun kom med i en NRK-dokumentar.

Ordfører i Øyer, Brit Kramprud Lundgård må tåle kraftig kritikk fra politikerkolleger i Øyer etter uttalelser hun kom med i en NRK-dokumentar. Foto:

Les også: Nabogruppa ønsker evaluering etter at UDI og Heimta kastet kortene

Tar sterkt avstand

– Vi tar sterkt avstand fra hennes påstander om at det er rasistiske motiver bak lokalt engasjement. Lokalsamfunnet har i flere tiår tatt imot asylsøkere, flyktninger med mer, med åpne armer. Denne gangen handlet det om sikkerhet og involvering i prosesser. Det er ikke rasisme. Man kan ikke stemple et lokalsamfunn på denne måten, heter det i uttalelsen fra de tre partitoppene.

Slåssing på fest

De tre partiene beklager også ordførerens uttalelser i samme program der hun sammenligner noen innbyggeres atferd på fest tilbake i tid med lidelser som kan være påført etter flukt, tortur og krig.

– Er dette samlet sett mistillit til ordfører, Laila Skåden?

– Nei, foreløpig er det ikke det. Brit Kramprud Lundgård er lovlig valgt. Mistillit må vi i tilfelle komme tilbake til.

– Men hun har allerede beklaget det hun sa, er det da nødvendig å markere?

– Vi føler det er nødvendig å markere dette også fordi bygdefolket har reagert kraftig. Vi som står bak uttalelsen har hatt et stort trøkk av henvendelser.

Ble hetset på nett

Ordfører Brit Kramprud Lundgård har tidligere uttalt at hun har blitt hetset på nett for sine uttalelser om Sølvskottberget.

Partilederne i Øyer sier at de synes det er leit at ordfører skal ha blitt utsatt for netthest og markerer at de avstand fra dette. Likevel er de altså tydelige på hva de mener om hennes egne uttalelser.

Også Frp reagerte

De tre partilederne i Øyer er ikke de eneste som har reagert på uttalelsen fra ordfører i NRK-programmet. Umiddelbart etter sending, publiserte NRK en reaksjon fra Fremskrittspartiets Jon Helgheim, som mente det var hårreisende av en ordfører å stemple egne innbyggere som rasister.

Konfrontert med dette svarte Øyer-ordføreren til nrk.no at hun beklaget uttalelsen. Hun sier at hun forstår at nabogruppa på Sølvskottberget var bekymret og at det ikke var meningen å mistenkeliggjøre dem.

GD har forsøkt å få tak i ordfører Brit Kramprud Lundgård for kommentar, men får til svar at hun ikke kan snakke nå.

Les også: Øyer-ordføreren beklager uttalelser

Artikkeltags